fredag 15 april 2016

Thereses knäckis

Fröknäcke går åt i rasande fart här hemma. För tillfället äter inte jag något "jästbröd" och då är fröknäcke ett perfekt substitut. Brukar även bryta ner det i småbitar och ha i yoghurten om jag inte har någon müsli. Det brukar även lillkillen gilla! Här hemma kallar vi det kort och gott för knäckis.

Fröknäcke finns nog i hundra olika varianter. Ursprungsreceptet som jag utgått ifrån innehöll mandelmjöl, men jag ville göra en nötfri variant och har nu testat med Teffgryn och det funkade superbra!

Två plåtar Knäckis

2 dl solrosfrön 
2 dl sesamfrön
1dl linfrön
1dl pumpakärnor
1dl chiafrön
3/4 dl teffgryn 
2 msk fiberhusk
5dl vatten
Om man vill kan man tillsätta lite olivolja (häller i lite i måttet när jag mäter upp vattenmängden) och sen även krydda om man känner för det. Jag gör oftast naturell med lite olivolja. Bara lite örtsalt på är också gott.

Bred ut på två bakplåtar, grädda i ugnen på 150 grader. Jag kör två plåtar samtidigt i vanlig ugn och växlar plåtarna var 20:e minut, så gräddningen brukar ta ca 1 1/2 timme. Men har man varmluft blir det säkert klart på under 1 timme. Man får testa sig fram och hålla koll så att det inte blir bränt. 
Viktigt också att öppna ugnsluckan nån gång ibland och "ånga ut", det blir rätt fuktigt. 

onsdag 6 april 2016

Spenat och kokossoppa

När jag lade fram att vi skulle få spenatsoppa en dag denna veckan, rynkades det lite på näsan. Men den här soppan fick en liten tvist och blev supergod! Hittade ett recept på nätet, men hade inte grön el röd currypasta, så då blev det en egen variant med vanlig curry, ingefära och krispig chilirödkål som tillbehör.

Spenat och kokossoppa

400g fryst spenat
1 finhackad lök
1 tsk curry
1 tsk ingefära
400ml krämig kokosmjölk
Salt, peppar och olivolja

Kokt ägg
1/4 rödkål i bitar
Olivolja 
Chiliflakes

Fräs lök och spenat i olivolja. Tillsätt lite vatten om du använder fryst spenat som jag gjorde..
Krydda med curry och ingefära, tillsätt kokosmjölken och låt det koka upp och bli varmt.

Fräs rödkålen i olivolja, tillsätt chiliflakes. 
Skala ägg och lägg i soppan tillsammans med rödkålen. 


måndag 4 april 2016

Durra-korn till vegatariskt och frukost

När jag köpte teffkornen tog jag även en påse med Durrakorn, också de ifrån da Carla.

Ja, vad ska man säga? Också väldigt goda och bra! Kokade dem och bjöd stora familjen på förra helgen när vi firade Mich. Slog på stort och gjorde en vegetarisk böngryta. Det receptet kommer ifrån kokboken Friendly food - H.Görandson (se recept nedan)

För Durrakornen så behöver man lite planering, de ska nämligen blötläggas först. Det stod lite olika; på förpackningen 3 timmar och på nätet över natten. Så jag gissar att man kan göra lite hursomhelt, bara man blötlägger dem innan :)

När jag hade lite kokta korn över, så använde jag dem i morgonomeletten tillsammans med lite grönsaker.
Har blivit bättre på att använda upp rester och grönsaker, inte lika mycket som slängs. Men har ännu en bit kvar där i att vara matsmart :) 

Håll tillgod; två supersmarriga vegetariska recept. 

Böngryta med goda tillbehör

1 finhackad rödlök
1-2 vitlöksklyftor
1 brk kikärter
1 brk kidneybönor
1 brk tomatkross
1 brk tjock kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 tsk mald ingefära
1/2 krm Kanel
1 tsk örtsalt

Tillbehör
avokado
färsk spenat
rödkål (lätt stekt eller färsk)
Cashewnötter
sesamfrön

Kall sås gjord på turkisk yoghurt, naturell yoghurt, citronzest och citronsaft.

Fräs lök, vitlök och bönor i en gryta. Tillsätt kokosmjölk, tomatkross och kryddor. Låt puttra en lite stund.

Servera med tex durrakorn, tärnad avokado, stekt rödkål, spenat och toppa med sesamfrön och cashewnötter.


Här kommer nästa, en favorit från boken Mera Vego av Lisa Bjärbo o Sara Ask. Det är lite meck med att skala butternuten, men så värt det! Den här rätten är himmelskt god, passade bra med durrakornen. Vi har även ätit med gnocchi, ris och annan pasta.


Krämig butternutsquash med pumpafrön

1 stor butternutsquash
olivolja
1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
2dl creme fraiche
1 dl vatten
grönsaksbuljong
oregano, salt och peppar

Sätt ugnen på 250 grader.

Skala och tärna butternutsquashen. Lägg på en plåt, ringla över rikligt med olivolja, rör runt och rosta i ugnen i ca 30 min. De sista minuterna strör du över pumpakärnorna så att de också blir lite rostade.

Hacka vitlöken och fräs i olja i en gryta. Häll över squashen och tillsätt vatten, buljong och creme fraiche. Låt puttra, krydda med oregano, salt och peppar.




lördag 2 april 2016

Vanilj och kardemummamüsli

Ägnade min lördagseftermiddag åt att passa på min müsli som låg inne i ugnen och rostade. Blev en blandning utav sånt som jag hade hemma i skafferiet. Det går att använda lite allt möjligt som du tycker är gott. 
Blev väldigt gott och doftade gudomligt hemma kan jag säga :) 

Müsli 

1dl mandel
1dl valnötter
1/2dl cashewnötter
1/2dl solrosfrön
1/2dl chiafrön 
1/2dl pumpakärnor 
1/2dl boveteflingor
1dl rårisflingor
1 gnutta vaniljpulver
1 gnutta kardemumma
2 msk kokosolja

Grovhacka nötterna, blanda med övriga ingredienser. Smält kokosoljan och blanda ihop och bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i ugnen ca 40-50 min på 150 grader. Rör om några gånger under tiden.