måndag 20 oktober 2014

Glutenfria American Pancakes

Vad säger ni om frukost på sängen? Eller varför inte härliga helgfrukostar? Det är ju lite siochså med sånt när man har barn, tycker jag. Det är inte riktigt så att man kan sitta ner och njuta en lördagsmorgon när man har en ettåring i huset och frukost på sängen har vi inte provat, gissar att det skulle sluta i katastrof. Sparar nog på den upplevelsen ett tag.

På helgen äter vi vuxna oftast vår frukost i omgångar och innan man vet ordet av har stortjejen snabbätit och dragit iväg ner till grannkompisen och så sitter man där ensam med blåbärsgröt lite överallt och tekoppen står där kall och övergiven...
Men ibland så är iallafall alla samlade i köket även om inte alla äter samtidigt och det har varit när vi gjort american pancakes. Har man stora barn så kan de till och med tycka att det är roligt att hjälpa till med tillbehörsförberedelsern (tills de kommer på att nåt annat är roligare, vilket brukar gå rätt så fort).

Vi har testat lite olika tillbehör här är några

*stekta äpplen och kanel (serveras vid sidan om)
*bananer (läggs i smeten)
*kokos och rivet limeskal (läggs i smeten)
*nutella  (vid sidan om)
*mapel syrup (vid sidan om)

och glass såklart! Funkar alltid på stora som små och passar tillsammans med alla tillbehör ovan.

Ursprungsreceptet kommer ifrån en Jonas Cramby's TexMex-boken...

Pancakes ca 4-6port (beror på hur många man orkar äta, hihi)

3,75 dl glutenfritt mjöl (schärs mix C)
3 tsk bakpulver
lite salt och socker
3,75 dl mjölk
2 ägg
3 msk smält smör (eller använd bara extra till utstekning)

Häll de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt mjölken under vispning (elvisp är superbra). Här kan man kolla lite hur smeten känns så att den inte blir för tjock eller för tunn. Vispa sen i äggen och låte den stå och svälla en stund. Blir den för trög och tjock tillsätt mer mjölk. Vispa ner smält smör.

Stek i stekpannan (tar ca 2-3msk smet per pancake, beror på vad du steker i) och avnjut tillsmannas med dina favorittillbehör.