onsdag 20 mars 2013

Helgens efterrätt...

...och för den delen så gjorde vi den även på nyårsafton. Betyget: mumsfilibaba! Receptet har jag snott ifrån min bloggkollega Kjersti. Har väl ändrat lite smådetaljer. Hade kvar en urskrapad vaniljstång sedan creme brule-baket häromveckan (använde bara fröna då). Lade den i frysen, för att använda vid nåt senare tillfälle och nu passade det ju bra när jag ändå skulle värma grädden och det var fortfarande bra vaniljsmak kvar i den. Annars kan man anväda vaniljpulver eller vaniljsocker.

Meeennn hallååå, sitt nu inte bara där och dregla. Masa er iväg till affären och köp det du inte har hemma och testa!!

Gör det!

(de som undrar vad som hänt med texten... Ingen aning. När jag sparar ner så ser alla bokstäver lika stora ut och samma typsnitt som jag alltid använder. Men när jag sparat ner så är det blandat...) Fattar inte någonting, brukar ju alltid använda samma och inte byta...


Yoghurtpannacotta med nöttopping (ca 5st)

2½ dl turkisk yoghurt
2½ dl grädde
1 gammal urskrapad/använd vaniljstång ;-)
50 g vit choklad
1 tsk gelatinpulver och 1 msk kallt vatten (eller två gelatinblad)
Rör ut gelatinpulvret i vattnet och låt svälla en stund.
Koka upp grädde tillsammans med vaniljstången.
Bryt ned chokladen och rör tills den smälter.
Lägg över gelatinet och vispa runt så att den smälter i den varma chokladgrädden.
Låt svalna till rumstemperatur, och när den har bra temperatur så vispar du i yoghurten.
Häll upp i portionsformar och ställ kallt i kylskåpet ett par timmar, gärna över natten.
Nöttopping
1 näve mandlar
1 näve cashewnötter
1 1/2 msk muscavadosocker
1 msk kakao
1/2 tsk kanel
1-2 msk smör
2 msk grädde
Grovhacka nötterna. Blanda socker, kakao och kanel. Rosta nötterna en aning, tillsätt smöret och socker/kryddblandningen. Häll över grädden och låt puttra några sekunder. Man vill inte att nötterna ska bli mjuka, så inte för länge alltså!! Häll nötgojset över panacottorna och servera genast :)




torsdag 14 mars 2013

Creme Brulee

Jag är ju väldigt svag för efterrätter och äter väldigt ofta creme brulee ute om det finns på menyn, en av mina favoriter... Har länge tänkt att jag vill testa hemma, men då "måste" jag ju ha en såndär brännare, som det tagit väldigt lång tid att inhandla. När jag väl tog tag i det så tog det ju bara knappt fem minuter, hahaa...
Trollet har ärvt mitt efterrättssug och tycker att vi äter alldeles för lite efterrätter hemma. Det måste vi väl ta och ändra på?! Ska se om vi kan få till en efterrättsdag på helgen, så att allt blir lite festligare.
Den här brulee-varianten behöver man inte koka i förväg, bara att blanda ihop och sen svisch in i ugnen. Det är ugnen som tar lite tid, jag hade inne mina lite mer än två timmar.Ville inte att den skulle bli för rinnig.
Ja, vad säger man? Världsagott!!!!!!


Creme Brulee (4 stora el 6 mindre)

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl stevia strö
1 vanlijstång

Sätt ugnen på 120 grader. Vispa ihop gulor, mjölk och grädde. Skrapa ur vaniljstången och blanda fröna med lite utav sockret. Blanda ner i gräddblandningen och vispa ordentligt. Häll upp i formar och ställ i ett vattenbad i ugnen. Grädda dem i ca 2 timmar tills blandningen har stelnat och inte är rinnig på ytan. Låt svalna innan de ställs in i kylskåpet, gärna över natten. När det är dags att äta, strö socker över och bränn av med brännaren.

Trollet in action ;-)

måndag 11 mars 2013

Breathing in snowflakes...

Höll ju nästan på att glömma bort mig, igen... Men vi skulle ju ta ett litet prat om det där med hälsostatusen och hurdet går med Hälsoresan.

Det har ju gått ett helt år sen jag startade det hela!! Tänk vad tiden går fort ändå.

Jag var på en återkoll hos min näringsterapeut för några veckor sedan och det börjar anas en ljusning! Mage och tarmar börjar se ok ut på testerna, så nu börjar jag så smått att lägga till lite extra goda detaljer i matlivet. Jag äter tex lite mer bröd, ris och pasta. Använder lite grädde eller mjölk i matlagningen och ibland så hoppa jag över alla de där extra grönsakerna. I somras/höstas fick jag ju reaktioner på kokos, så det har jag tagit bort helt. Men nu hux flux har jag fått tillbaka en del utslag, eller de dyker upp ibland precis på samma ställen som mina kokosutslag. Så nu försöker jag att lura ut vad det kan vara, det är väl en del hormoner som spökar men det lutar även mot att det skulle kunna vara mjölk och socker (Eftersom att jag fuskar lite ibland, hmm...) Men det är lurigt, för de kan lika gärna låta bli att dyka upp när jag vräkt i mig något mjölkigt eller sockrigt.

När vi ändå är igång, så kan vi ju prata lite om blogguppehållet på några månader som också påverkat hela häsloresan ;-) Det är ju skönt med paus och för min del så har jag legat i schäslongen och varit smått illamående under mina lediga stunder. Har knappt använt datorn alls eller orkat med mobilsurfande, det räckte med den datortid som jag hade på jobbet.

Såhär är det - I mitten utav juli får vi en lillebror i familjen!!! :) Nu har jag precis gått över halvtidstrecket, mår bättre men sover inte så bra (så jag är lagom trevligt sällskap om kvällarna). Men det är väl bara att inse att det kommer det att vara så ett bra tag framöver.
Den lille herrn ställde ju även till det lite för hälsoresan, helt plötsligt så kunde jag bara inte äta vissa saker. Fick inte i mig gröt på morgonen utan det blev smörgåsar istället. Har haft svårt att få i mig en del utav mina näringstillskott. Hade jättesvårt att dricka vatten och andra drycker. Jag fick försöka dricka så mycket som möjligt när jag väl åt mat, då gick det bättre... Nu har jag inte haft så urjobbigt illamående, så som en del kan ha som måste springa på toa flera gånger om dagen. Har mest haft en jobbig illamåendekänsla, men som såklart har hållit i sig hela dagarna. Alltså det där med morgonillamående för gravida?? Är det bara på film sånt händer??????
En bra sak har varit att jag inte klarat av söta saker eller drycker. Har dock tryckt i mig några semlor, det gick såklart hur bra som helst och nån liten kaka eller efterrätt har också funkat ;-) Det är väl skillnad på sött och sött. Min favorit numera är grapefruktjuice, nåt som jag aldrig trott att jag skulle tycka om. Det är ju så himmelens beskt! Men oj så gott det är! Det verkar mer vara surt, beskt och salt som är min grej nuförtiden.

Jag fortsätter i samma hälsoanda som innan jag blev gravid, med en del småundantag och lite fusk. Och jag hoppas såklart att allt mitt hälsoprepp ska ha bra efftekt efter att lillkillen är född. Min största grej nu är väl att försöka träna så mycket som möjligt, är ju så himla stel och svag i musklerna. Måste får lite mer armstyrka och stärka upp ryggen, känner ju hur trött jag börjar bli i ryggen nu om kvällarna. Har småbörjat med gravidyoga, och det hoppas jag att jag kan hålla fast i.
Det var en liten uppdatering om läget, på bättringsväg och med en Hälsoresa som kan stanna av lite grann framöver beroende på dagsformen.