måndag 25 juni 2012

Bistro Celine - glutenfri pasta på Söder

För länge sedan fick jag tips om en restaurang som serverar glutenfri pasta; Bistro Celine som ligger på Hornsgatan 92 - Södermalm. Nu i sommar har jag varit där och testat. Helt ok, jag åt en variant med kalkon och grönsaker. Efteråt har jag varit lite fundersam över hur de värmer den glutenfria pastan, tänk om de värmer den i samma vatten som den övriga pastan? Måste ta och undersöka detta! Jag kände inte av något i allafall.
De var väldigt tillmötesgående angående olika allergier och det var så pass att jag kunde välja bland de flesta menyerna. Skulle ju ha både gluten och mjölkfritt, inga som helst problem!
Så om ni är på Söder och härjar, varför inte ta en sväng ut på Hornsgatan? Gå förbi Bistro Celine och ät pastalunch och sen fortsätter ni ner mot Hornstull och går och handlar något gott på FriendsOfAdam :-)

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!!!

När ni sitter och vräker i er sill och jordgubbar eller dansar runt stången så kommer vi precis ha börjat vakna till liv. Blir inget traditionellt firande för oss i år, kanske sjunger vi några visor och vi kommer absolut att äta jordgubbar. Det blir vår sista dag i Frisco, sen bär det av på ytterligare äventyr innan vi kommer hem.
Ha en skön midsommar och ät lite sill för mig :-)

torsdag 21 juni 2012

Kyckling med sparrisrisotto

Enkel och god rätt att göra nu på sommaren. Det är ju så gott med sparris!! Jag gjorde min risotto på grötris, för en äkta risotto ska man använda avorioris. Men det kändes så onödigt att köpa sånt, när jag hade det andra hemma...


Kyckling med sparrisrisotto (4 port)

1 gul lök
3 msk ghee
1 msk vinäger
3 dl grötris
1 liter lantbuljong
12 gröna sparrisar
1 dl riven parmesan
1 msk timjan
salt och svartpeppar
4 port kyckling

Stek kycklingen i ugnen eller varför inte grilla på grillen?!
Skala och hacka löken. Fräs löken i 1/3 av ghee'n utan att den tar färg. Tillsätt vinäger och låt koka in i löken ett par minuter. Tillsätt riset och låt fräsa med i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong allt eftersom det kokar in, rör om då och då. Koka cirka 20 minuter.
Skala sparrisen och skär i 2 cm långa bitar. Tillsätt den när det återstår några minuter av koktiden på riset. När riset känns färdigt, tillsätt osten, resten av ghee'n och timjan. Smaka av med salt och peppar.

tisdag 19 juni 2012

Alla är vi olika...

Så är det ju och det är väl det som är charmen med att vara en familj, att man kompletterar varandra. En sak som är viktig för en, spelar inte så stor roll för den andra. Jag har en förmåga att inte stänga lådor i köket och så kan Mich irritera sig på att jag aldrig drar tillbaka "temperaturgrejen" när jag stängt av ugnen (jag menar varför ska det vara nödvändigt, den är ju ändå avstängd). Mich lägger besticken åt olika håll i besticklådan. Och så har vi det lilla Trollet, tänk man kan hitta hennes strumpor överallt. Vårt stackars vardagsrumsbord har en praktisk liten hylla, perfekt för diverse ratade klädesplagg och strumpisar, tycker Trollet...
Såhär kan de se ut hemma hos oss, ni får en exklusiv tjuvkik bara för att det är sommar och semester och allmänt skoj...

Här har Trollet varit i farten...
Det här kan störa mig, när besticken läggs åt olika håll...
Ok, jag är väldigt skyldig...

lördag 16 juni 2012

Ghee

Det här har jag på min tillåtetattäta-lista från min näringsterapeut, det ska vara väldigt nyttigt... Du kan även läsa om ghee här hos Anna Skipper, det verkar finnas många olika varianter att göra detta på, men jag gör mitt som nedan...

Ghee
500 g smör
1 kastrull
ev rapsolja
tid och tålamod

Lägg smöret i kastrullen och Smält smöret på låg värme. Låt det sjuda på fortsatt låg värme i 30-40 min. Ibland brukar mitt få stå längre. Viktigt att hela tiden ha koll så att det inte blir bränt i botten!
Skumma av det vita (mjölkproteinet) som kommer upp på ytan.
Ta bort från plattan och låt stå i 15 min och svalna och då sjunker det mesta av proteinerna till botten. Häll sedan försiktigt upp det klarnade smöret i en burk utan att få med bottenslammet. Man kan hälla det genom ett filter om man vill få det superproteinfritt.
Jag brukar tillsätta några matskedar rapsolja, för att få en mjukare konsistens. Ställ i kylen, det ska även gå att förvara den i rumstemperatur.
Jag använder det på mina knäckisar och till bakning & matlagning.

torsdag 14 juni 2012

Glutenresan tar semester-bloggpaus

Tjoho! Dags att ägna sig åt familjen och en massa semesterskoj! Vilket innebär att det kommer vara lite tystare på bloggen i några veckor, så vet ni vad jag sysslar med om jag inte svarar direkt på era kommentarer eller mail, men jag svarar såfort jag får tillgång till nät och har tid såklart! 

Tillbaka såsmåningom alltså, med nya friska bloggtag. Men men, jag har ju föberett lite smått och gott som kommer att dyka upp ändå. I början på juli kommer jag tillbaka med spännande inlägg :-)
Ni kan alltid kika in på Glutenresan på fejjan, där kan det hända att det dyker upp lite fler uppdateringar än här på bloggen ;-)

Ha en skön sommar! Kram Therése

torsdag 7 juni 2012

Rabarberkräm med cashewmjölk

Hade några stackars rabarberstänger kvar i kylen och dessa fick tillsammans med några jordgubbar bli en smaskig kräm. Till det gjorde jag cashewmjölk att ha istället för vanlig mjölk.

Jordgubb och rabarberkräm

400 g rabarber
100g jordgubbar
4dl vatten
1 dl stevia strö
2 1/2 msk potatismjöl

Skölj och dela jordgubbar och rabarber. Koka upp dem med vatten och stevia, ca 10 min tills de är mjuka.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Ta kastrullen från spisen och rör ner redningen i en fin stråle, koka upp.



Cashewmjölk

2 dl cashewnötter
3 dl vatten
Ev Vaniljpulver
Ev sötning

Blötlägg nötterna i vattnet några timmar. Mixa nötter, vatten och vanlijpulver. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vanilj och sötning.

Servera till din kräm :-)

tisdag 5 juni 2012

Utö

Vi hade två härliga jobbdagar ute på Utö häromveckan! Vi hade ju världens tur med vädret och prickade in de två första riktigt varma dagarna. Så vi satt ute och jobbade med jobbgrejer och på solbrännan ;-) och många promenader hann vi med. Det blev även brännboll och många timmar på dansgolvet på torsdagkvällen.

Vi åt alla måltider på Utö värdshus och maten var verkligen superbra!! Glömde tyvärr att ta matbilder och så sparade jag middagsmenyn för att jag skulle komma ihåg allt gott vi fick. Men tror ni att jag kommer ihåg vart jag lade den??! Så typiskt mig... Det var iallafall väldigt god och vällagad mat, de flesta tyckte att frukosten var den bästa. Det hade nybakat bröd från det lokala bageriet! För min del så var ju frukosten inte samma upplevelse som för de övriga, men brödet var helt ok men kanske lite tråkigt. Men sevicen var superbra och de höll koll på mig och min mat, så jag kände mig trygg!

Jag kan varmt rekommendera Utö och Utö Värshus!!!

måndag 4 juni 2012

Ekodeo

Jag har ju börjat att mer och mer byta ut min skönhetsproduktspark som jag har här hemma, bort med allt med ohälsosamma ingredienser och in med ekologiska produkter. Testar lite olika produkter för att hitta en bra hårtvätt, så att jag inte ska behöva tvätta håret så ofta och där är jag väl på god väg. Får ta det när jag börjar känna mig helt nöjd!

Sååå över till deodoranten
Snubblade över webbshoppen Body Bazar när jag hade ett gåigenomekobloggar-race för ett tag sedan och där hittade jag en massa spännande produkter. Den här deon var det första som jag beställde därifrån: Coconut Dream Deodorant, en krämdeo. Den innehåller endast kokosolja, bikarbonat, arrowrot och passionsfruktsolja.
Jag har läst en del olika uttalanden om denna och det verkar vara så att den inte fungerar för alla. Men för mig funkar den superbra, såklart så har den kanske inte varit riktigt 100% i alla lägen, men det tycker jag inte att mina tidigare antiperspiranter heller har varit. Så då väljer jag såklart en som är giftfri och ekologisk :-)

Jag upplevde att den inte fungerade så bra i början men att den blev bättre ju längre ner i burken jag kom. Fick förklarat för mig att när de tillvekra deon så är massan flytande och under stelningsprocessen så sjunker bikarbonaten ner då den är tyngre än kokosoljan och det är bikarbonaten som är den effektiva delen i deon. Så ett hett tips är att ta något bra litet redskap och röra om i burken innan man börjar använda deon och även för att röra om någon gång emellanåt. Beroende på temepraturen hemma så ändrar den konsistensen och är hård ibland och mjuk ibland. Ett pyttelitet minus för den söta men ack lite opraktiska burken, det är svårt att få ut det sista ur burken. Men allvarligt, det är det väl med de flesta andra burkar och förpackningar också.

Mitt utlåtande: köp och testa :-)