onsdag 30 november 2011

Flyttbestyr och brunchtur i skärgården

Här kommer en härlig kavalkad på det som hänt under oktober och november när mitt bloggande legat lite halvt om halvt på is. Fokus låg på inflytt och att få iordning här hemma. Vi börjar känna oss mer och mer hemma nu, det är lite tavlor som ska upp och få mer ordning i förråd och hallgarderob. Varje vecka kommer vi ett steg närmre att få ordning. Sen är det ju den biten där vi ska komma överrens om hur allt ska vara, där är jag och Mich olika. Mich vill gärna ha så (stelt och) stilrent som möjligt och jag är lite mer hippie och gillar prylar men för den delen gillar jag nån sorts skön ordnad oordning *hihi* Och så gillar jag gamla grejer och får kämpa med näbbar och klor för att få ha några av mina möbelkärlekar framme. Det är bara en, dock stor, möbel kvar att förhandla om och det är min kära träkista. Tror dock att jag vinner i slutändan ;-) *hoppas hoppas*
Vi fick superbra hjälp av Mich's föräldrar som flög hit för att hjälpa oss. Vet inte hur vi skulle klarat det annars? Det blev några hårda dagar med ihopsättande av Ikea-möbler där jag fick medla familjemedlemmarna emellan när de inte kom överrens och agera Ikeabyggar-expert. Karlar och att inte läsa instruktioner ordentligt, behöver jag säga något mer?!
Trollet var också med och hjälpte till och imponerade med sin skruvkraft. Mich pappa försökte gå efter och säkerhetsskruva, men det behövde han inte för de satt redan benhårt :-)
Vi tog en välförtjänt paus och åkte ut på en brunchkryssning i skärgården. Det var trevligt och en del god mat. Ur glutensynpunkt så var det ok, men inte mer. Enligt bokningen så behövdes det inte förbokas något för min glutenintolerans utan det skulle finnas mat att äta. Men det var inte något särskilt utan mer att jag kunde få veta det som jag inte kunde äta. Sen kan jag bli lite irriterad på kommentaren "det beror på hur känslig du är", det är inte många som förstår att oavsett hur pyttelite jag får i mig så förstör det ändå tarmen.
Dessertbordet såg ju absolut smarrigast ut och där kunde jag bara äta fruktsallad, som i och för sig var superfräsch och god med vispad grädde. En trevlig tur, men inget som jag säger att du som allergiker/intollerant bara måste åka på. Det skulle vara för att få se skärgården då, som jag absolut tycker att man måste göra nån gång varje år.


Buffen, innan alla hunnit börja hugga in


Dessersmarr om man tål gluten

Mycket god fruktsallad iallafall!

Trollet är lite sur för att hon inte får skruva så mycket ;-)

Såklart så hjälpte Bill-killen till med återvinningen

Han var även bra på att vakta kartongerna...

Fick extrahjälp av pappa med tvbänken, tre karlar för att skruva ihop en tvmöbel ;-)

Jag och Trollet laddade bokhyllan, ingen som helst bokstavsordning här inte ;-)

måndag 28 november 2011

Kvällsläsning om frukost...

Sitter i schäslongen under en ullig filt, tittar på TV och bläddrar i Victorias Frukostbok "Frukostera" som kom med posten idag. Många smarriga frukostar och superfina bilder. Inga mer slentrianfrukostar här hemma, behöver verkligen inspiration och den här boken är perfekt! För all del gå även in och kolla in på Victorias blogg Frukostera, för ännu flera tips!

Härlig kvällsläsning :-)

Hamburgare på stan - triangeldramat

Det är inte många länder i världen där klassiska hamburgerkedjor erbjuder glutenfritt bröd till sina hamburgare! Jag har varit iväg och testat de tre vanligaste här i Stockholm; McDonalds, Burger King och Max. Alla tre kan göra de flesta menyerna med glutenfritt bröd, vissa kan innehålla andra ingredienser som inte går att få glutenfria. Men alltså jag blev ju inte klok på deras allergiinformation som de har inne i restaurangen, den ger verkligen oklara besked (nu tänker jag på de allergiguider som de har som man kan läsa i själv). Sämst var de på Burger King att guida. Där blev jag först hänvisad till deras allergi-lapp och när man läser där så innehåller ju alla deras hamburgare gluten (då är det själva brödet som innehåller gluten). Så jag sa till tjejen i kassan, "-men enligt den här kan jag ju inte äta någon, för alla hade glutenmarkering... " Ja, men vi kan göra alla hamburgare med glutenfritt bröd... Jamen säg det från börja dådå. Jag ska faktiskt genast ta och maila kedjorna om deras allergiinformation på restaurangen, som självklart är bra, men det skulle vara enklare om det stod den här kan göras helt gf eller den på den här så innehåller dressingen gluten etc... Det var iochförsig likadant när jag kollade på de övriga kedjornas allergiguider, men där kunde de redan i kassan säga vad jag kunde och inte kunde äta.
Mc-donalds information på nätet är bra, där står det även "de flesta produkter går att få med glutenfritt bröd, observera att våra panerader rätter innehåller gluten". Max hade lättillgänglig ingrediensinformation för varje enskild ingrediens. Ett litet minus för Burger King's hemsida, där hittar jag ingen innehållsförteckning på ingredienserna, ville veta vad det glutenfria brödet innehåller. Fick svar via mail om att brödet innehåller vetestärkelse... Men där var det lätt att se på varje burgare vilka som går att få med glutenfritt bröd.

Summasummarum:

Nr1: Max: Bra info på hemsidan och ok i kassan på restaurangen. Gott bröd som är naturligt glutenfritt! Mmmm smältost! De har en GI-burgare som de serverar med isbergsallads-blad istället för bröd, den är supergod!

Nr2: McD: Bra info på hemsida och i kassan i restaurangen. Gummibröd och brödet innehåller vetestärkelse.

Nr3: Burger King: Bra info på hemsidan men hittade ingen ingrediensinformation, inte tiptop info i kassan på den restaurang som jag besökte, gummibröd. Brödet innehåller vetestärkelse. Inga favoritburgare direkt, men deras pommes är helt ok.

För mig så är det här "fuskmat" för McDonalds och Burger Kings bröd innehåller vetestärkelse, som jag helst undviker. Tummen upp för Max, då deras bröd är naturligt glutenfritt!!

Vinnaren är alltså Max ;-)

lördag 26 november 2011

Fredagsmiddag på Rolfs kök

Igår lyxade jag och Mich till det och åt vår fredagsmiddag ute på restaurang. Den här gången testade vi Rolfs Kök. Är man ute och turistar så är det enkelt att bara ta Drottninggatan norrut och när man precis börjar tycka att man gått väääldigt länge så kommer Tegnergatan, där svänger man ner till höger och då ligger denna lilla pärla där. Lite anonymt skulle jag säga, för jag tycker att jag promenerat många gånger längs hela Tegnergatan under de senaste 10 åren, men jag har aldrig lagt märke till Rolfs kök och restaurangen har funnits där sedan 1989. Hört talas om den har jag men har aldrig vetat eller tagit reda på vart den ligger... På 10 år är det många goda middagar som jag missat måste jag säga, för hit måste jag gå flera gånger!! Det var verkligen supergod mat, bra service, gott vin och bra glutenkoll= Prisvärt!

Vi hoppade över förrätten och mumsade istället i oss en massa bröd, jag fick supergott glutenfritt bröd (de köper från FriendsofAdam)! Till varmrätt åt vi båda "Rödvinsbräserad oxkind med gotlandstryffel och potatispuré". Har länge varit nyfiken på oxkind men har aldrig fått tillfälle att prova, ångrar mig inte en sekund! Köttet var så mört och det var verkligen supergott! Jag blir ju lite extra exalterad när jag får en egen minisåskanna och att puréen serveras i en egen liten karott.
Hörde hur bordet brevid oohhade sig över hur god deras charketuritallrik var som de tog till förrätt och ville nästan beställa in den till dessert. Men jag bestämde mig för att ta Crème Brulée, tjatigt jag veeet, men jag älskar verkligen Crème Brulée. Om det finns på dessertmenyn så ser jag nästan inte de övriga desserterna som finns. Mich försökte övertala mig att jag välja något annat och jag försökte med Bakad chokladcreme, osis den innehöll vetemjöl, haha...

Hmm, jag tror inte att jag kan låta bli att nämna deras toalett. Synd att jag inte hade med mig kameran in. De har nämligen två toastolar därinne, så om man vill så kan man sätta sig där tillsammans med middagssällskapet eller bästisen. För jag tror inte att man släpper in den som står bakom i kön bara sådär. Men det kan ju vara bra att känna till inför besöket tänkte jag ;-)

Glutenresans rekommendationer; Missa inte Rolfs Kök!!

Ha en skön helg och en trevlig 1:a advent!

De snygga bröden på pinne och så jag i bakgrunden...

Titta så snyggt, det var Lardo, salt och smör i byttorna

Mitt glutenfria bröd som var supergott

Söttelisött att få purén i liten karott och en egen liten såskanna!

Halvvägs igenom deserten kom jag på att jag skulle ta en bild...

torsdag 24 november 2011

Bokstavsmiddag: I - Indiska Kycklingbullar

Vi har matduster här hemma när jag har mina trollveckor och det är allmänt svårt att få henna att vilja äta något annat än pannkaka, pasta och korv. Gör jag potatis så funkar inte det för då har de ätit det i skolan den dagen och ris är inte bra, kött är inte bra, kyckling är torrt (kan delvis hålla med) fisk är inte heller gott. Grönsaker är också knepigt. Men ibland kan jag bli förvånad, då hon tex vill ha blodigt kött!
Igår så sa hon något vagt om att hon bara skulle äta sånt som började på de bokstäver som de har lärt sig i skolan, det gör ju allt vääldigt mycket enklare. Den här veckan har de pratat om bokstaven I, så jag tänkte att jag skulle se vad som händer när jag serverar Indiska köttbullar.
Kollade på nätet efter ett recept på garam masala som för mig är typiskt indiskt, jag hade inte alla kryddor hemma, så jag tog bara några utav dem. Allt blev lite på en höft, började med mest kardemumma och tog lite mindre av de andra... Det blev iallafall supergott!
Trollbetyget blev sådär barndiplomatiskt, först var det "mmmm vad gott, men ju mer man tuggar så smakar det mindre bra". Dock åt hon fyra stycken och jag vet inte om det var för att de faktiskt var goda eller om hon gjorde det för att vara snäll mot mammis ;-)


Glutenfria Indiska kycklingbullar

800 g kycklingfärs
1 1/2 dl grädde
3/4 dl boveteflingor
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 cm riven ingefära
Kardemumma
Kanel
Spiskummin
Oregano
Muskot
Koriander
Salt och peppar
Smör till stekning
1 burk Creme fraiche
Ev grädde

Blanda grädde med boveteflingor och potatismjöl, låt stå och svälla ett tag. Blanda ner äggen och kryddorna och till sist färsen. Rulla bollar och stek i smör i stekpanna. Flytta ev över färdiga bullar i en ugnsform och håll dem varma i ugnen.
"Bränn ur" stekpannan med lite vatten när du stekt klart, tillsätt creme fraiche och lite vispgrädde så att du får en fin sås. Krydda såsen med samma kryddor som i färsen.

onsdag 23 november 2011

Det började med en pannkakskatastrof...

Ååå, vad jag svor. Jag, pannkakssmeten och laggen var inte överrens om hur pannkakor skulle se ut. Först ville jag skylla på mjölet (finax gula mix), men jag får erkänna att det var pannkakslaggen som var för het. Nu är vi dock kompisar igen jag, mjölet och laggen ;-)

Fyra sådana här katastrofer innan den första fina blev till...

måndag 21 november 2011

Cantucci

Jag har ju ganska ofta dissat Semper för att de bakar sina bröd med vetestärkelse och då har deras övriga produkter fått hänga med i disset. Men nu har jag mognat lite och börjat läsa lite på deras innehållsförteckningar och har då upptäckt att de gör vissa produkter vetefria. Bla så är ju deras Piruettkakor så himla goda!
Den här gången så är det deras Cantucci som blir testade av den hårt kritiska Theresepanelen...
Jag är nog inget riktigt fan av sådana här små hårda skorpor. Eller är det bara så att de glutenfria är hårda som sten? Den här sorten är vääääldigt söta, jag får liksom en sockerhinna i gommen som sitter kvar länge efter att den är uppäten, som om jag suttit och ätit socker direkt ur sockerskålen. Mycket riktigt, när man läser innehållsförteckningen så är socker den först nämnda ingrediensen...
Den funkar dock om jag tar en tillsammans med en stark espresso, men annars är Cantucci ingen höjdare, tyvärr.

söndag 20 november 2011

Vi bakar stora, vi bakar små och det blir många med russin på...

Jag och trollet hade en skön fredag, hon är fortfarande hostig och har varit hemma hela veckan. Men nu var hon piggare iallafall så vi tog en sväng ut till Kungens kurva och köpte en massa gottis till Bill-killen. Sen var vi och handlade bakgrejer och fredagsmys i massor. Såklart så kom vi på, när vi packade in i bilen, att vi hade glömt saffran. Fast vi pratade om det flera gånger i affären och skulle påminna varandra. Men är inte saffran en sån grej som man alltid glömmer? Tur att jag har trollet, annars hade det inte blivit nån saffran alls, nu hann vi gå tillbaka och köpa det.
Såklart så glömde vi russin, så det fick Mich springa iväg och handla. Men till slut så fick vi in ett gäng lussisar i ugnen. Det blev stora och små lussebullar, så nu är vi redo för första advent...
Goda men för torra, var trollets utlåtande.
Försökte verkligen att ta lite mjöl så att degen skulle vara kladdig och förhoppningsvis inte bli så torr, men ja jag vet inte varför det alltid blir såhär...


Stora och små glutenfria lussebullar

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
1 dl socker
1 nypa salt
1 förp kesella
Finax gula mjölmix (kan ha blivit 12-14dl, tappade räkningen)

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, saffran och låt det bli fingervarmt, 37grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt socker, salt, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen i maskin 3-5 minuter. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i lika stor bitar och forma till lussebullar. Lägg på plåt och täck sen med plastfilm, låt jäsa 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och garnera ev med russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, 250 grader.


Stora...

...och små lussebullar

lördag 19 november 2011

Smarrig chokladmousse - utan det mesta

Det här receptet har legat ett tag i min vill-testa-mapp, nu börjar det dags att testa en del av recepten som jag sparat! Först ut blir det här receptet från en av mina favoritbloggar "Flickan och kakorna", kolla in på Cecilias blogg HÄR, hennes bilder är verkligen en fröjd för ögat.
Den här chokladmoussen kan du bjuda nästa alla på, oavsett allergi/intolerans (men det finns säkert något undantag), den innhåller nämligen inga traditionella mousseingredienser! Helt utan ägg och mjölkprodukter!

Jag gjorde iordning moussen medans Mich duschade, för att han inte skulle se vad jag hade i den, hihi. Han trodde att det var banan i och den fick nog en liten banansmak. Märkte att jag inte fått till dadlarna tillräckligt mosiga, kände av dadelskal ibland. Vet inte om de går att skala? Får se hur jag gör nästa gång, för det blir helt klart att jag gör detta flera gånger. Jag blev verkligen positivt överraskad! Mich tyckte att det var gott och att det blev godare ju mer han åt.

Det här var supergott!

Chokladmousse (2port)

6 färska dadlar
0,5dl vatten
3/4 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 mogen avokado
4 msk kakao (eller mer)
agavesirap

Kör dadlarna och vatten i en matberedar till en lös smet. Tillsätt sen de övriga ingredienserna men ta kakao lite i taget och mixa, mixa mixa. Stoppa emellanåt och skrapa ner det som kommer på sidorna i mixerbunken, så att allt kommer med. Smaka av, lägg till mer kakao, salt eller agavesirap, ja det som verkar fattas för att det ska bli extrasupersmarrigt.

För att det inte skulle kännas för nyttigt så serverade jag den med lättvispad grädde :)


fredag 18 november 2011

B12 och järn - igen...

Var och tog uppföljningsblodprov häromveckan och fick svar att fortfarande så är B12 låg och järndepåerna var inte heller så bra. Har slarvat lite med B12 den sista tiden, men det verkar helt klart att kroppen fortfarande har problem att lagra det.
Nu blir det nya tag med B12 och järntabletter, ska ta nya blodprover i februari. Fasar lite för den dagen när min läkare skickar ett brev om att jag måste göra en gastroskopi igen. Känns som att det kommer att bli nån gång under nästa år. För vi vet ju inte om det hänt något mer med läkningen sen den förra, enligt alla de här blodproverna så känns det som att det går trögt framåt...

Har ju hört att det tagit upp emot tre år för en del innan tarmen läkt ordentligt. Och eftersom min tarm inte var såå superskadad från början så borde det ju gå så himla mycket snabbare?
Men nu börjar jag bli trött på att vara trött... Nu går inte jag omkring och gäspar hela dagarna, men jag skulle vilja ha mer energi hela dagen ända fram till kvällen.

Någon som har några tips för att hjälpa till tarmstackarna? Ska man kanske utesluta nåt annat också? Äta nån magisk ört? Eller fylla på med andra vitaminer??
Alla tips är välkomna (men helst inga träningstips ;-) )

Tjingeling!

torsdag 17 november 2011

Ny glutenfri brödmix i min coophylla - från Ewalie

I våras nån gång läste jag en liten artikel om företaget Ewalie och deras produkter och jag har väntat på att jag ska kunna hitta dem i någon utav mina affärer. Nu i helgen så hittade jag dem på coopforum. Jag testar deras GI & ekologisk glutenfri brödmix. Det finns även en müslimix och en knäckemix som är glutenfria. Basen i mjölmixen är rårismjöl och bovetemjöl

Det är ju superenkelt att baka bröd när man bara behöver mäta upp 5 dl yoghurt och sen röra ner mixen. Perfekt bröd för mig alltså...

Brödet smakar gott nu när det är nybakat (får se imorgon hur den klarar kylskåpstestet). Möjligen att jag skulle velat ha lite mer kryddigt, för det har väldigt mild smak förrutom att man känner av nötter och kärnor. Om/när jag köper det igen så kanske jag tillsätter lite mer salt och nåt annat för att få till det lite mustigare. Antar att jag då förlorar på det GI-mässigt, men jag är inte så kinkig och GI-strikt, mest glutenintolerant.

Extra plus i kanten till Ewalie, för att de gjort produkter som riktar sig till flera "målgrupper" och att de faktiskt är naturligt glutenfritt och såklar ekologiskt! Hejja Ewa och Natalie :)

Alla intoleranta därute (och såklart även alla andra) kan besöka Ewalie på "Mat för livet"-mässan i Kista den 25-26 november!



onsdag 16 november 2011

Fika på Espresso House

Någonstans i cyberrymden läste jag om nån som varit på Espresson House och ätit en glutenfri kaka. Så jag var ju tvungen att gå dit och kolla läget.
I helgen var jag och min syster på stan och shoppade, vi tog en välförtjänt paus på Espresso House inne på NK (nedre plan).
Där har de den smarriga chokladcheesecaken, bakad utan mjöl! Jiippii :) Den var jättegod och blev inte så mastig som jag trodde att den skulle kunna bli. Den var gjord på creamcheese med chokladbitar och hallon i.

Så om ni glutisar (och även alla andra) har vägarna förbi ett Espresso House, gå in och testa! :-)

tisdag 15 november 2011

Baka i micron?

Den här har legat och tagit plats i mitt skafferi, vet inte riktigt hur jag tänkte när jag köpte den. För vid det tillfället hade jag ingen micro. Tänkte väl att jag skulle ta med den till nån som hade och baka då kanske, men det blev aldrig av. Nu har vi micro i nya lägenheten och nu var utgångsdatumet på kakan nära, så det blev dags att testa.
Väldigt enkelt att göra, man mäter upp mjölk och olja i den medföljande koppen och sen vispar man ner den lilla bifogade mjölpåsen. Sen tjoff in i micron i 2,5 minuter, sen har man en färdig kaka.

Jag fick hjälp av trollet att äta upp den, men kan väl ärligt säga att jag åt det mesta och HELA kakan gick åt. Stackars trollgumman orkade inte så mycket, sjuk och eländig som hon var då och fortfarande är hon inte frisk lilla grynet (chokladmedicinen funkade inte riktigt där, kanske för att hon fick för lite?)

Den var helt ok i smaken, den blev en aningens torr och så tycker jag att de borde ha lagt med lite glasyr i förpackningen, för att få en lite extra tvist på det hela. Det ser ju lite ut så på bilden att det skulle kunna vara glasyr till... Betyget är helt ok, men jag är ju fortfarande rätt så skeptisk till att laga mat och baka i micron. Jag använder ju micron mest till micropopcorn, en härlig last som jag har och som jag numer faktiskt kan ägna mig åt. Har haft två år utan micropopcorn, tur att det finns ostbågar!



Ser kanske inte alltför rolig ut, men är helt ok.


måndag 14 november 2011

35 000 besök - det firas med goa äppellänkar

Idag under förmiddagen slog min blogg-besöksstatistikmätare över på hela 35 000 besök :-) Detta tänkte jag fira genom att dela med mig av lite goa äppellänkar från några andra goa bloggare.

Det blir äppeltema mest för att hålla taget om hösten lite till innan allt snökaos drar igång. Det är nära nu, för jag har varit och fått på vinterdäcken på bilen idag ;-)

Varsågoda: 5 härliga och glutenfria äppelinspirationer!

Vill ni ha en god krispig äppelpaj, så ska ni testa trollfarmors goda paj som jag gjorde häromveckan. Den blir så otroligt knaprig och god!

Smarrig Äppelkaka har Linda - Glutenfria köket bakat!

Kika in hos Cecila och kopiera receptet på hennes läckra Äppelchutney, Cecilia - Flickan och kakorna

Äppelmuffins med pepparkakssmak har de bakat hemma hos Annika - Bak och mat för alla

Inget är komplett utan ett gott smulpajsrecept som du hittar hos Julia - Glutenfritt och gott

Goda trollplockade äpplen :)

söndag 13 november 2011

Vi firar Mårten anka isället för gås

Mich kom på att det blivit lite tradition att äta något fågelaktigt när vi har årsjubileum. Förra året åt vi Mårten gås - meny på Djuret. Året innan lagade vi anka hemma och det året sitter väldigt inpräntat i våra minnen. Det blev nämligen sprängd anka, nästan på riktigt! Vi tänkte testa ett nytt recept, en variant med pumpa och rödvin. Vi stekte ankbrösten som vanligt och det skulle tillsättas vin och fortsätta att tillagas i ugnen. Där blev det antagligen för varmt och nån reaktion mellan rödvinet och ankfettet, för det började puttra och fräsa något förskräckligt och när Mich tar ut ankan för att kolla läget så exploderar rödvinskyn över hela köket. Helt sjukt var det, det blev superstora bubblor som poffade och det var rödvin ÖVERALLT. Det var något film-overkligt över de där bubblorna... Innan vi kunde äta blev det storrengöring, vi fick lägga gardinerna i blöt, tvätta allt i kryddhylla och skrubba köksluckor, golv, väggar och tak. Sååå var försiktiga med anka och rödvin ;-)

I år tar vi det lite lugnare och gör anka naturell med österrikiska smaker; kartoffelknödel och rödkål. Kartoffelknödel är lite som våra svenska kroppkakor men utan fyllning och rödkålen fick härligt juliga smaker. Det blev verkligen supersmarrigt, varför äter man rödkål så sällan??

Glutenfria Kartoffelknödel (4port)
9 st stora kokta potatisar (gärna kokta dagen innan)
1 ägg
1 äggula
3-4 dl finax gula mjölmix
salt
Riven muskotnöt

Riv potatisen på rivjärn. Tillsätt ägg, äggula, kryddor och mjölet lite i taget.(mjölmängden kan variera beroende på vad man använder för potatissort) Forma till små bollar och koka i rikligt med lättsaltat vatten i ca 10 minuter, när knödlarna flyter upp till ytan så är de färdiga.


Mich's rödkål
1/2 rödkålshuvud
2 gula lökar
1 äpple
1 msk olja (till stekning)
1 lagerblad
1/2 tsk kanel
3 nejlikor
1/2 dl vatten
1 msk honung
1 tsk Tafelessig (eller äppelcidervinäger)

Riv löken och äpplet i tex matberedaren. Stek löken en stund i oljan och tillsätt sedan äpplet. Riv även rödkålen i matberedaren, tillsätt den och övriga ingredienser i pannan, lägg på lock och låt koka 30-40 minuter. Beror på hur mjuk ni vill ha den.


fredag 11 november 2011

Naturligt glutenfria älsklingsäpplen

En fördel med att inte ha en alltför fullproppad kyl, är att jag hela tiden har koll på allt som finns där. Vilket även betyder att det inte slängs lika mycket gammal mat.
Igår fick de sista stackars trolläpplena bli till denna äppelkakevariant. Mich fick receptet på Ica i Liljeholmen och det hette så fint "Peters älsklings äpplen", antar att det var själva Peter som stod där och förberedde äppelskapelsen för provsmak till sugna helghandlare, Mich hann hursom helts inte prova. Jag blir alltid lite småsur när jag är i affären och det står käcka matlagare där och delar ut smarriga smakprov, för i 9 fall av 10 så kan jag inte testa det.
Men här kommer iallafall min glutenfria variant, blev helt ok. Kanske att jag hade lite för lite äpplen, för det blev rätt så geggigt. Men geggigt är gott :-)


Naturligt glutenfria älsklingsäpplen

3 syrliga äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
1 dl grädde
Kanel efter tycke och smak
5 msk glutenfritt ströbröd

Klyfta eller skiva äpplena grovt och stek dem i smöret. Häll i råsocker, kanel och grädde och låt det sjuda en stund. Rör till sist ner ströbrödet och rör om så att det formar sig lite runt äpplena. Servera med glass eller vaniljsås.


onsdag 9 november 2011

Glutenfria mantagerhvadmanhafver Scones

Vi ligger efter med storhandling här hemma efter inflytten och det blir ofta att vi akutköper lite matvaror på närbutiken för varje tillfälle (förhoppningsvis så hinner vi åka iväg och handla och bunkra upp i helgen).
Idag har jag varit hemma med ett sjukt troll, feber i massor har hon stackaren, som tur är så har jag haft mycket av hennes favoriter i kylen!
Till frukost i morse blev det som vanligt lite halvpanik när det inte fanns så mycket hemma, men lyckades skramla ihop tillräckligt för att göra scones. Bakpulvret räckte precis och det måste jag komma ihåg att lägga till på handlingslistan!
De här blev supergoda och fluffiga, recpetet nedan är på ett ungefär, det blev bara att jag rörde ihop lite här och lite där. Måste baka såhär receptlöst oftare, hihi...

Naturligt glutenfria yoghurtscones (2 stora)
4 dl Finax gula mix
1 tsk salt
1 msk bakpulver
några matskedar flytande smör m olivolja
Turkisk yoghurt tills lagom konsitens
Eventuellt vatten för att tunna ut

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smöret och rör till en grynig massa, rör ner Turkiskt yoghurt tills allt håller ihop i en kladdig deg. Om det blir för tjockt så tunna ut med lite vatten.
Klicka ut på plåt och grädda i ugnen ca 15-20 min i 200 grader.


tisdag 8 november 2011

Wivis glutenfria äppelpaj

Fick receptet av trollets Farmor häromveckan. Blev bjuden på pajen när jag skulle hämta trollis, hon hade plockat äpplena hos en kompis och sen hade hon och pappa R gjort pajen tillsammans med farmor. Mycket kärlek i en sån paj, med egenplockade särskilt utvalda äpplen och trollbakning :) Vi fick även med oss ett gäng äpplen hem, som vi använde till vår egen pajvariant. Superenkelt recpet och så behövs inte så mycket bunkar, bara att röra ihop allt i samma kastrull. Älskar bara-röra-ihop-recept!

Farmors glutenfria äppelpaj

200g smör
1 dl solrosfrön
1 dl rårörsocker
2 tsk bakpulver
1 dutt vaniljpulver
1 dl boveteflingor
ca 4 dl glutenfri mjölmix (använde finax gula mix)

Smält smöret och rör ner övriga ingredienser. Mjölmängden kan variera beroende på sort, jag hade nästan 4dl. Det ska bli en jämnt deg, men inte för smulig.
Tryck ut degen i en pajform och lägg i äppelklyftor.
Grädda i 15-20 minuter i 175 grader.

1-2-3 och så skjuts in i ugnen...

söndag 6 november 2011

Hjärtliga lönnsirapsmuffins

Till en regngrå höstig helg som denna så passar det bra med lite höstiga muffins eller ska väl för den delen säga höst cupcakes som det stod i receptet. Hittade receptet i tidningen Festmat...
De blev verkligen supergoda och härligt kladdiga och sega. Tror att jag hade i för mycke smet i formarna, för de såg fina och höga ut i början och sen poff så sjönk de ihop och fick som en grop i mitten.

Glutenfria lönnsirapsmuffins (ca 10 st)

115 g rumsvarmt smör
3/4 dl råsocker
1/2 dl lönnsirap
2 ägg
2 dl finax gula mjölmix
2 tsk bakulver

Värm ugnen till175 grader. Vispa samman smör och råsocker. Rör ner lönnsirapen. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smör/äggsmeten och rör om.
Fyll muffinsformar till 2/3, grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Lönnsirapsfrosting

60 g rumsvarmt smör
100g philadelphiaost
5 dl florsocker
5 msk lönnsirap

Blanda alla ingredienser väl och bred ut eller spritsa frostingen på cupcakesen.