lördag 29 oktober 2011

Nyhet i glassboxen

De senaste månaderna har allt varit lite upp och ner här hemma och det är fortfarande en hel del kvar innan vi är iordning i nya lägenheten. Men efter den här helgen kommer det bli bättre ordning. Just nu håller Mich och Svärisarna på att montera ihop garderober och efter det blir det sängstomme och sen bokhyllor till vardagsrummet. Ska bli skönt att slippa leta kläder i svarta sopsäckar och hoppa över bokkartonger i vardagsrummet!
Även fast allt annat är rörigt så måste man ju ändå äta och åka till affären för att handla mat och ibland hittar man något roligt i mathyllan. Det har inte blivit några avancerade maträtter eller bakverk den senaste tiden, men då passar det ju utmärkt att ha en glasstrut i frysen!
Tofuline har kommit ut med en gluten- och mjölkfri glasstrut. Blev glad när jag såg att den är naturligt glutenfri också!
Lite buffel och båg med utseendet, men vet inte om det beror på att mina hann tina upp innan de hamnade i frysen igen? Borde inte spela så stor roll... På kartongen ser glassen ut som en klassisk Cornetto, med fint mönster och lite toppig och när jag öppnar glassen så är den platt? Mina blev även isiga, men det beror nog mest på att de tog en stund innan de fick fryskyla.
Smaken är helt ok, jag tror att jag skulle klarat mig utan kolasåsen som är i, tycker att den har en skum smak. Struten var lite mjuk, men på det hela så får den godkänt.

Iväg med mig och kontrollera hur det går med garderoberna. Jag hör ju hur de diskuterar och det låter inte alltid glatt, men det kanske är för att de pratar tyska det är ju ett lite hårdare språk än svenska ;-)

Ha en riktigt skön helg allihopa!


onsdag 5 oktober 2011

Roligt på jobbet...

Det har varit väldiga förväntningar på denna onsdag och väldigt febril aktivitet i rummet brevid mitt på jobbet den senaste veckan. Det har nämligen blivit strålningssäkrat, en kollega åkte iväg till Japan och då var det några som tänkte hitta på bus och idén om att klä in hela rummet i folie kläcktes på högre ort. Sååå de börjar verkligen att klä in hela rummet i aluminiumfolie. Varenda liten pinal ska skyddas från radioaktiv strålning. Väldigt tacksam är jag som sitter vägg i vägg, jag menar vem vill bli radioaktiv liksom?? Har oskyldigt stått brevid och titta på och skrattat med när de jobbat, helt oskyldig in i de sista. Då behövde min chef hjälp med att klä in golvet, vad skulle du gjort om din chef beordrade dig?? Det är ju bara att sätta igång.
Så idag var han tillbaka och vi har fått oss många goda skratt och såklart fått höra ett och annat om Tokyoresan. Tydligen kan japanskorna i Tokyo inte gå i högklackat och tåg och tunnelbanan går alltid i tid, på sekunden(!!!), nåt som en van SL-resenär som jag har mycket svårt att föreställa mig! Något att försöka ta efter SL????!!!
Såhär skoj har vi på mitt jobb...


Ostfylld laxfilé med grapefrukt- och broccolisallad

Hittade ännu ett oprövat recept från "LCHF på mitt sätt", jag ska väl inte ta åt mig äran, det var nämligen Mich som gjorde matlistan.
Är egentligen inte så förtjust i grapefrukt, har lite svårt för beskt, men den här rätten var helt ok.

Ostfylld laxfilé med grapefrukt- och broccolisallad (4 portioner)

600g laxfilé
125 g fetaost (eller någon annan favoritost)
salt och svartpeppar
2 grapefrukter
1 msk olivolja
1 broccolibukett
Blandad sallad
Pinjenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Dela laxen i 4 portionsbitar (om du inte redan har färdigprotionerade) Skär ett snitt längs med filéerna och fördela osten i varje skåra. Salta och peppra.
Lägg fisken i smord ugnsform och sätt i ugnen i 15-20 min.
Skär bort skalet från grapefrukterna och ta dem sedan i handen och filéea grapefrukten med en liten kniv. Lägg filéerna i en skål och pressa ut resten av saften från frukten. Häll i olivolja, salt och peppar. Skär buketter av broccolin och blanda ner med grapefrukten. Blanda ner sallad och toppa sedan med pinjenötter.


tisdag 4 oktober 2011

Förra veckans klickade Glutenlänkar

Här kommer ett par fina länkar till andra glutenfria bloggar som jag brukar vara inne och läsa och hämta inspiration ifrån. De här var jag inne och läste i förra veckan:

Först ut är en norsk bloggkollega Annette Elise, hon har verkligen en massa spännande glutenfria recept. I veckan har hon tex gjort egna ballerinakex!!! Kika in på "Spiseskje"

Pernilla bakar och lagar glutenfri mat på bloggen "Bamsehonung", hon brukar även göra piffiga steg för steg instruktioner i bilder till sina recept.

Nyttig mat och kloka tankar hittar ni alltid hos Kjersti på bloggen "Kjerstis mat och prat"

Hos Annika hittar du recept som är gluten, mjölk och sojafria, Kika in på "Bak och mat för alla"

Hos Maja hittar du recept "utan allt", kika in på "Majas allergirecept" , beundransvärt sägar jag bara...

Hos Susi får du allehanda tips från världens och sveriges hörn, nu senast Italientips, hälsa på hos "Glutenfriden"

Annette Elise's ballerinakjeks :) Bild som jag fått låna från hennes blogg

måndag 3 oktober 2011

Färdigpizza i frysdisken

I fredags hade jag "bara-Therese"-tid, Mich var iväg med några studiekollegor och Trollet hade åkt till sin pappa. Matfrågan är alltid jobbig när jag bara ska laga något till mig själv, speciellt nu när jag är inne i en orkarintehittapånågonroligmat-period. Därför blev det en färdig pizza som jag hittade i frysdisken på Kära IcaMaxi. Den här kommer från Schär och har smaken tomat och mozzarella. Som alltid när det gäller färdigmaten, så blir det tråkigt utseende när den är uppvärmd. Ser ut som att osten inte smälter riktigt och så blev den lite blöt i ena kanten, den hade hunnit börja tina upp en aning på vägen hem. Annars är smaken ok, men jag föredrar hellre egenbakad pizza.



söndag 2 oktober 2011

Asiatiska kycklingbiffar

Vi testade att göra denna rätt för ett par veckor sedan, men då hade vi ingen kycklingfärs och ingen teriyakisås som jag kunde äta, det blev istället wokaktigt med strimlat kycklingbröst, men helt ok.
Igår testade vi receptet igen och jag gjorde egen teriyakisås som är helt glutenfri och så hittade vi även kycklingfärs i kyldisken. Rätten blev nästan helt komplett förrutom att jag glömde att ha i koriander i smeten. Men det funkade ändå och blev riktigt gott, Mich tyckte till och med att min teriyakisås var godare än den som vi köpt i affären tidigare (som inte var glutenfri). Receptet kommer från boken "LCHF på mitt sätt" - Ulrika Davidsson.
Helgen ägnas annars åt till packning (bara två veckor kvar nu) och kaffeprovsmakning, vi köpte en Nespressomaskin igår och provar igenom alla smaker för att hitta våra favoriter. Snart bär det av ner till källaren för att se till att allt där är packat i kartonger och bara lätt kan bäras ut.

Hoppas att ni får en fortsatt skön söndag!


Asiatiska kycklingbiffar (4 port)

400 g kycklingfärs
1 ägg
21/2 dl kokosmjölk
1 grön chili
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
salt och peppar
Ev hackad färsk koriander
Sesamfrön
Solrosolja till stekning
2 msk glutenfri teriyakisås
2 morötter
1 ask sockerärtor
2 dl strimlad savojkål
1 dl cashewnötter

 Blanda färsen med ägg, 1/2 dl kokosmjölk, finhacka chili, vitlök och ingefära. Blanda ner salt, peppar och ev hackad koriander och forma smeten till biffar. Rulla biffarna i sesamfrön.
Bryn biffarna runt om i några minuter. Häll på resten av kokosmjölken och teriyakisås och låt koka tills biffarna är färdiga 5-10 min. Strimla grönsakerna och kålen och hacka nötterna, lägg detta ovanpå biffarna.



lördag 1 oktober 2011

Glutenfri Teriyakisås

Det är inte alldeles plättlätt att hitta glutenfria asiatiska såser ute i affären, de flesta innehåller vete i nån form. Så därför måste jag ju testa att göra mina egena glutenfria varianter och först ut blir: Teriyakisås. Hittade ett recept hos Allt om mat och gjorde den med glutenfri soya och tog Collorit för att få den mörkare i färgen. Hittade även ett annat recept Här, som jag nog ska prova nästa gång.

Glutenfri Teriyakisås

1 dl glutenfri soya
1/2 dl vatten
1 1/2 msk rårörsocker
2 tsk vinäger
1 finhackad vitlöksklyfta
1  msk finhackad ingefära
1 tsk sesamolja
1 tsk Collorit

Blanda allt utom sesamoljan i en kastrull och låt koka upp. Låt den svalna och sila bort vitlöken och ingefäran. Tillsätt sesamoljan och Collorit. Förvaras i kylskåp.