söndag 31 juli 2011

Smarriga smörgåstårtefyllningar

Här är några smörgåstårtfyllningar som jag brukar göra. Trixet är att få en perfekt fyllning som inte är för rinnig och inte heller för torr. Jag brukar inte använda så mycket majonäs, för att jag inte riktigt gillar smaken på de köpta som finns, men på något sätt så ger det en viss god smak när man har in en klick eller två.
Till skagen så använder jag oftast frysta räkor (de stora fina handskalade sparar jag till dekorationen istället...) försök att krama ut lite vatten ur räkstackarna när de har tinat, men man vill ju för den delen inte att de ska bli alltför torra och smaklösa! Jag brukar alltid börja med skagenröran och ställa den i kylen ett tag, så ser man om den behöver avvattnas eller om man behöver tillsätta något mer.
Glöm för all del inte att krydda rörorna väl!

Skagen
Skalade räkor
Finhackad gul lök
Dill
Creme fraiche/majonäs
Gräddfil
Citron
S&P

Tonfisk
Tonfisk på burk
Kokt ägg (hackas)
Finhackad rödlök
Majonäs/creme fraiche
Gräddfil
Persilja
S&P

Skinkröra 1
Rökt skinka
Finhackad rödlök
Persilja
Naturell mjukost
Gräddfil
S&P

Skinkröra 2
Rökt skinka
Finhackad rödlök
Persilja
Creme Fraiche
Gräddfil
Dijonsenap
S&P

lördag 30 juli 2011

Naturligt glutenfria bröd till Smörgåstårtan

Jaha, så fick jag för mig att jag skulle bjuda på smörgåstårta när jag fyller år... Ibland när jag liksom får för mig något sådant så kan jag inte släppa det, trots att jag egentligen inte vill ge mig in på ett brödbak. Men egentligen är det här väl ganska safe?! Måste bara göra extra kladdig god fyllning, då borde slutresultatet bli superbra?! Ingen återvändå nu alltså.
Min syster jobbar på ett bageri/konditori och där gör de stora tekakor till sina smörgåstårtor och de är så himla goda, dock inte glutenfria... Därför tänkte jag göra något liknande. Hittade ett recept på Hönökaka i Lailas recepthäfte, blev en egen variant för jag hade lite keso i kylen som jag tänkte kunde vara gott i och så tog jag örtsalt istället för vanligt. Jag har tänkt dela varje bröd och då får jag sex delar = två stycken smörgåstårtor. Jag tror att en tårta blir ungefär 6-8 bitar.
Min söndagssysselsättning blir alltså att sätta ihop smörgåstårtorna. Bilder på det färdiga resultatet kommer vid ett senare tillfälle :)

Therese glutenfria smörgåstårtebröd (2 tårtor)

50g jäst
5dl mjölk
50g smör
1/2dl ljus sirap
1tsk bakpulver
1/2dl keso
1/2tsk örtsalt
10-11dl Lailas gula mjölmix

Smula jästen i degbunken. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Häll ner lite av mjölken i jästen och lös upp den. Tillsätt resten av mjölken, sirap, örtsalt och en del av mjölet. Kör igång maskinen och tillsätt resten av mjölet lite i taget.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i tre lika stora delar. Knåda ihop dem till bollar och lägg ut dem på bakplåtspappersklädda plåtar och kavla sen ut dem ca 1/2cm tjocka. Jag försökte göra mina rektangulära... Låt jäsa i 30 minuter under bakduk eller plastfolie.
Grädda dem mitt i ungen på 250 grader i 7-8 min.




fredag 29 juli 2011

Smarrig Paella med kyckling och räkor

Det här är en enkel och god paellavariant som vi åt i helgen. För att göra paella för många personer så behöver man en gigantisk gryta eller stekpanna. Kanske skulle vara en ide att göra kycklingen i ugnen till att börja med? Det blev väldigt trångt i vår traktörpanna iallafall. Jag tycker att det är svårt att portionberäkna, men det här räckte till Mich och mig + två stooora matlådor... Kycklingklubborna i det här recpetet är den lilla varianten, alltså inte hela kycklinglåret.

Paella med kyckling och räkor (4-6port)

3dl rundkorningt ris (avorioris)
1 finhackad rödlök
1 paket saffran
1 tsk gurkmeja
6 st kycklingklubbor
1 liter lantbuljong
1 finhackad röd paprika
hackad persilja
2 hackade vitlöksklyftor
400 g kronärtskockshjärtan i bitar
300 g räkor
1 citron


Bryn ris, lök, saffran, gurkmeja och kyckling i olivolja cirka 5 minuter, använd en rymlig stekpanna eller wok. Häll på 3dl buljong och späd med resten, lite i taget, rör om då och då. Låt puttra cirka 30 minuter tills riset är mjukt.

Blanda paprika, persilja, vitlök, kronärtskocka och räkor i en skål. Vänd ner blandningen i paellan precis innan servering. Servera med skivad eller klyftad citron.

Receptet är från Coop.se

torsdag 28 juli 2011

Kokbokstips för familjen

Här kommer ett kokbokstips för alla: Mat för barn & deras föräldrar av Latifa Lindberg. Den har superbra allergiinfo i slutet på varje recept. I en del recpet ute i tidningsvärlden så kan de också ha allergiinformation i samband med recept, men då är det oftast att det står om receptet innehåller tex gluten eller mjölk och inte så ofta tips om hur du ska göra istället. I Mat för barn.. står det tex använd glutenfri buljong eller byt ut mot 4dl glutenfri mjölmix. I den här boken har de information om ägg, mjölk och gluten, så om man har ytterligare andra allergier så får man såklart ta hänsyn till dem. Det är en heltäckande kokbok som innehåller tips från frukost till födelsedagsfest och fredagsmys.
Vi använder den flitigt här hemma, en superbra kokbok helt enkelt!




Ett exempel på vad som står efter ett recpet på frallor...

onsdag 27 juli 2011

En bloggfavorit

Det finns ju sååå många härliga bloggar ute i www-världen. Är inne på väldigt många bak och matbloggar och hämtar inspiration för mina egna köksäventyr. Det är ju lite så att om man som jag är lite insnöad på mat och bak så blir det oftast de bloggarna som man bläddrar igenom. Ibland så hamnar man någon annanstans av en slump och sen därifrån så klickar man vidare till nästa och nästa, lätt har man hittat en massa nya favoriter!
Jag vill visa er en blogg som man inte får missa om man gillar pyssligheter: Lis Hedlund. Hennes blogg är helt underbar, hon har gjort ett dockskåp och pysslat ihop all inredning, det är så härliga detaljer. Nu senast fick man en introduktion av alla som bor i huset, som är ett kollektiv, och alla som bor där har en egen liten historia.

Kika in hos Lis och småfolket!!!!

Jag fick låna en bild av Lis, så att ni kan få er en liten glimt :) Titta på alla små paketen på hyllorna! Man vill liksom bara krypa in och vara med när Hemmapappan donar i köket, eller hur?!
Bilden är lånad från Lis blogg
 

tisdag 26 juli 2011

Nää, jaha,?, Johodå ser'du!

Johominsann så tror jag att det prövas på med ett jäsbrödsbak på Solberget!! Dra på trissor!
Det ska ju bli kalas i nästa vecka, då får jag lite sånna här ideer. Har ju inte bakat med jäst sedan semmelbullebaket tidigare i år, så det är verkligen stora grejer som händer i mitt kök. Luktar gott iallafall, alltid en bra början! Mer om detta blir det nog efter helgen och framförallt efter kalajset.


Hmm, vad blir det där??

Ein Schmaltzbrot - bitte!

Det finns vissa risker med att ha en sambo från ett annat land, det kan ju tex vara olika matkulturer. Schmaltz är en sån sak. Tror inte att det är så vanligt att man har ister på sin smörgås i sverige, i österrike är det desto vanligare. Om man slinker in på en Heuriger i nån liten by så har de ofta Schmaltzbrot på menyn.
Igår hade vi det på kvällsfikamenyn här hemma. Mich köpte Schmaltzen på Hötorgshallen...
Hmm, det är ju lite som att äta en vanlig smörgås?! Nu hade jag hackad lök på min och det smakade som en löksmörgås, vilket iochförsig är ovanligt för lök skulle jag nog aldrig äta annars på min smörgås...Tycker inte att jag känner att det smakar något speciellt, men det är inte otrevligt på något sätt. Kanske smakar det ännu bättre på en Heuriger i österrike? Har aldrig ätit det där.

Schmaltz = ister


Ein schmaltzbrot - bitte


måndag 25 juli 2011

Godmorgon Elsa

Hoppas allt är bra på Öland!! Nu jobbar jag mina sista dagar, sen får jag semester och då kommer du hem igen :-)
I lördags var jag och Michael in till stan och köpte en fin röd resväska, så nu kan vi börja packa för solsemestern.
Igår var vi hemma hos morfar och mormor. Morfar fyllde år och bjöd på go'fika och sedan fick vi smarrig kalops till middag. Avery åt köttbullar och Juno gick omkring och hoppades att hon skulle tappa något på golvet. Jag försökte visa Avan hur hon skulle kasta ner en bit till Juno, men hon förstod inte riktigt. Som tur var så fick Juno sin egen mat sen, men jag tror nog att hon hellre ville ha köttbullar eller kalops.

Puss och kram från Morfar och Avery

Morfars smarriga Kalops special


Juno försökte få sitta fint för att få kalops hon med...


Billen killen ute på äventyr
Simma lugnt!
Puss och kram Mammis

söndag 24 juli 2011

Good enough to eat!?

Jag hittade och köpte ett Arctica - Blåbärsshampo på Immun.se. På förpackningen hittade jag sen länken till tillverkaren Ecopolarica och där har jag hittat en massa andra produkter som jag ska testa.
Superbra shampo måste jag säga, håret håller sig rent längre och jag tycker att min hårbotten börjar blir mindre torr. Förrut tvättade jag det varje dag, men nu kan det räcka med varannan dag och om jag har håret uppsatt sista dagen, var tredje. Det innehåller bärextrakt, renat norrländsk vatten, sockertensid och olivolja.....  Här kan du läsa lite om ingredienser i vanliga shampon/balsam.
Alltså skulle jag kanske kunna äta blåbärsshampot? Good enough to eat; är Ecopolaricas "slogan" iallafall. OM jag provar så ska jag berätta hur det smakar. Skulle du våga äta ditt shampoo?



Jag tycker att man faktiskt ska tänka på vad man smörjer på kroppen och utsätter kroppen för, även om det är på utsidan så påverkar det faktiskt insidan också. Skulle du tex äta badrumsilikon? Nej, tänkte väl det. Många balsam innehåller silikon för att göra hårstrået glansigt. Silikons uppgift här i livet är att vara en skyddande hinna som ser till att fukt/vatten inte tränger igenom. Hur mår det stackars hårstrået som finns inkapslat efter en silikonbalsamkur?? Fint på utsidan men torrt på insidan (bäst i badrummet alltså...)
Nu är inte jag alltigenom ekologisk, men jag tar några steg i taget...


En annan hårhistoria
Efter att jag fick Trollet upptäckte jag att mitt hår kunde bli mer lockigt än vanligt om jag hjälpte till lite extra, för det mesta var det såklart jättebesvärligt och mest märktes det om jag lagt mig med blött hår, då hade jag en ordentlig kalufs på morgonen. Jag har alltid haft lite "fall" på håret som det så tjusigt heter. Världsjobbigt, för mitt hår ville aldrig som jag ville och blev ofta fint på ena sidan och på den andra böjde det till sig eller det som jag fönat rakt flärpade ut sig. Och om man nån gång fått till det så har vädret gjort att den ena sidan svängde sig.
När jag var hemma hos mamma en dag så hittade en spännande artikel om en tjej som slutat att använda shampoo och gått över till balsammetoden (Läs mer här) och fick superlockigt hår. Så jag testade och fick jättefint hår och stora lockar. Numer har jag dragit ner lite på sökadeträttabalsamethetsen och använder shampoo ganska ofta. (och får såklart inte lika lockigt hår som förrut) Jag använder inga shampon eller balsam som är "farliga" utan åt det mer ekologiska hållet. Ni kan ju gissa hur frisören reagerar när jag berättar att jag tvättar håret med coops balsam?! Men jag har också fått frisörkomplimanger (från samma frisör) för att mitt hår är så mjukt och fint, haha...
Men numera så är ett lätt regn inte något problem, det gör bara håret lockigare och lite finare :)


Såhär lockigt kan det bli en regning dag som det var här (uj vilken stirrblick...)


lördag 23 juli 2011

Hej Elsa-vännen

Hoppas att du mår bra! Igår var det så himla varmt och då den lata Billkillen bara låg och slöade ute i vardagsrummet, så bestämde vi oss för att ha ett poolparty i hans bur (men lova att du inte berättar!)


Det var verkligen superhärligt!


Försiktigt, en i taget...
Vi hade en superhärlig stund i badet, så nu är vi svala och sköna igen. Tur att vi inte har så tjock päls. För kolla in den här slökorven:

Kom hem snart! Kram Blommis

fredag 22 juli 2011

Månadens sötsak - Rosa sammets cuppisar

Jag har läst så många härliga bloggar där det bakas red velvet cupcakes och har tänkt att även jag skulle prova dessa. Det låter ju så härligt med sammetslena bakverk! Så denna månad, som hos Söta saker har temat Rosa, tänkte jag att mitt bidrag får bli en rosa variant med jordgubbsmak. Skulle kanske inte varit så rädd med karamellfärgen, det blev en aningens ljust gammelrosa vilket jag inte lyckats fånga på bild, har ingen bra kamera tyvärr... Så det mest rosa fick bli frostingen som jag improviserad ihop med Philadelphiaost, turkisk yoghurt, florsocker och smör. Hittade ett recept hos bloggen Kakmonstren, men den blev lite för lös så jag vispade in lite smör också...
Cupcakereceptet kommer ursprungligen från Hummingbird Bakery och jag har i vanlig ordning glutenbefriat det och gett det en rosa touche (men allvarligt hur stavas det??) och jordgubbsmak. Det var ju lite omständigt i receptet med att vispa långsamt och sen vispa på hög hastighet om vartannat, vet inte hur stor betydelse det är om man gör allt på samma visphastighet?
Säger bara tre saker: GUD SÅ GOTT! Jag bjöd på dessa när jag hade en tjejsminkkväll härhemma i veckan. När jag gör dessa nästa gång ska jag minska en aning på mjölet, för de blev en aningens torra dagen efter.

Glutenfria Pink velvet cupcakes (12st)

60 g rumsvarmt smör
150g socker
1 ägg
2-3msk jordgubbspulver
1/2 tsk vaniljpulver
1tsk röd karamellfärg
150 g Lailas gula mjölmix
1 1/4 dl filmjölk
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat

Vispa smöret tillsammans med sockret med elvisp, häll sedan försiktigt ner ägget under fortsatt vispning. Blanda sedan ner jordgubbspulver, vaniljpulver och karamellfärg. Fortsätt att vispa och skarpa ner det som fastnar på kanterna så att allt blir välvispat. Tillsätt hälften av filmjölken och sen hälften av mjölet, vispa vispa. Sedan resten av filmjölken och resten av mjölet. Sedan under lätt elvispning så tillsätter du salt, bikarbonat och vitvinsvinäger.  Fyll i muffinsformar.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 20 min.




Härligt pastelligt...


Jordgubbspulver från Ecopolarica

torsdag 21 juli 2011

onsdag 20 juli 2011

Nynäshamn

Det var lite halvtråkigt väder i helgen, men ibland är det roligare att hitta på något annat än att sitta hemma och tycka att vädret är trist. Så vi tog bilen och styrde kosan mot Nynäshamn. Vädret blev mycket bättre än det först såg ut att bli, så vi fick oss en härlig dag ute vid havet.
Det finns mycket att titta på, det finns många små mysiga hamnstugor med hantverk, bageri och en fin fiskaffär. Om man gillar båtar så kan man kolla in alla tjusiga båtar vid bryggorna, där låg även några fiskebåtar och vilade. De tar upp fisken som de säljer i den fina fiskaffären och som serveras på några av restaurangerna. Vi åt lunch på restaurang Kroken och jag tycker att de hade bra glutenkoll. Vi åt deras fisksoppa som var supergod. De hade bara glutenfritt hårdbröd, men det var ok att doppa i den goda saffransaiolin.

Det är iallafall nere i hamnen som allt händer i den här staden, vi tog oss en sväng upp mot centrum och där var det helt stendött... Vi gick förbi några mäklarfönster och kikade, det är ju alltid spännande att se vad det kostar att köpa en lägenhet eller ett hus i andra städer. Det var inte så stor skillnad mot där vi bor nu, men kanske lite intressantare utbud; om man tex har 14 miljoner på fickan så kan man köpa sig en egen ö här utanför Nynäs, inte så tokigt va?

Nu när jag har suttit och skrivit det här så har jag en gammal låt som går på repeat inne i mitt huvud, kan ha varit nån Lasse Stefanz kommer inte ihåg, men det var en av mina sorgligaste låtar när jag var mindre. "Vid en liten fiskehamn". Kommer inte ihåg hela låten men denna fras rumlar runt i mitt huvud:

Vid en liten fiskehamn fanns en liten restaurang
och vid ett av de små borden satt en ensam flicka kvar
och hon väntar på sin man som nu borde nåt sin hamn...

Gotlandsfärja på väg ut och massor med segelbåtar



Fiskarnas båtar och nät i drivor...
 

Mysig fiskaffär

Smarrig fisksoppa

Båtturister som lagt till i Nynäs

tisdag 19 juli 2011

Kalasdags, vad bjuder man på till en allergiker?

Det kan kanske kännas lite trixit att bjuda tex en glutenintolerant på kalas eller middag. Men man behöver ju inte göra allt så krångligt. Men för den delen ska man inte glömma bort sina intoleranta/allergiska gäster, tycker jag! Om man tycker att något är extra krångligt, så prata med den allergiska personen. Då kan man få goda råd och tips som underlättar bjudvalen. Nu är inte jag någon som kräver sju sorters kakor, men jag blir glad om man tänkt på mig och att jag får något som är glutenfritt. Hemma hos mig får däremot alla äta glutenfritt och det brukar gå väl hem hos alla. Förra året bjöd jag på Vaniljmunkar och gräddtårta.

Min familj är jätteduktiga på att fixa och trixa. När min syster fyllde år bjöd hon på en sommarbuffé. Med en buffé är det enkelt att tex välja ett tema där man kan göra mycket glutenfritt. Alex bjöd på smarrig sallad, lufttorkad skinka, ostar, grönsaker och bröd.

Till ett tårtkalas så kan man göra som min bror och hans frun ordnade; en egen glutenfri fikatallrik och tårtfikat sedan var en smarrig Pavlova som alla kunde äta, recept hittar ni här på Åsas blogg.

Buffé för alla, bara olika sorters bröd...

Blåbärsmazarin och småkakor



Gudagod pavlova. Bilden är lånad från Åsas blogg


måndag 18 juli 2011

Godmorgon Elsa!

Nu är du väl som bäst på väg mot västkusten? Eller ni kanske redan är framme?
I lördags var vi iväg till Västerås och firade Andreas och Åsa. Juno hälsar så mycket! Igår åkte jag och Michael iväg på en biltur ut till Nynäshamn och tittade på båtarna och åt lunch. Här kommer lite bilder:



Fina Juno

Gissa om hon ska få en godis snart?

På en brygga i hamnen...


Michael äter fisksoppa

Bill på sitt favoritställe...

Bill hälsar att det är lugnt hemma på rummet, det har varit lite dåligt väder så Blommis har inte tjatat något mer om det där poolpartyt...

Puss och kram Mammis

söndag 17 juli 2011

Pontus by the sea

Häromdagen blev jag födelsedagsfirad och bjuden på middag på Pontus by the sea. Nu fyller jag inte år riktigt än, men det är ju alltid trevligt att bli firad många gånger. För mig är Pontus by the sea en riktig sommarrestaurang, det är superhärligt att sitta på deras terass och titta ut över vattnet och på alla människor som promenerar förbi. Det händer ju mycket i stan på sommaren. Den här dagen låg ett superstort kryssningsfartyg för ankar och de hade en lite båt som körde människor mellan båten och slussen. Trodde att det skulle vara så spännande som att de hissade upp båten varje gång, men det fanns en liten dörr längst ner som de använde.

Det kan vara rätt lätt att få bord om man kommer dit tidigt, men om man vill äta senare på kvällen så kan det vara bra att förboka bord. Personalen hade glutenkoll och de kunde anpassa de flesta rätterna om jag önskade någon speciell rätt.
Jag åt ångad torskrygg med pepparrot och räkor, Mich tog ryggbiff. Torsken var god, men det var för lite pepparrot. Jag vill gärna att det ska riva till lite när jag äter det. Till efterrätt Crème Brûlé, mums! Det var sådär gott så att man hemskt gärna vill dra med fingret och få upp varenda liten smula.
Jag tycker att det är ett superhärligt ställe som är väl värt ett besök, mycket av plussen är läget! Priserna är åt det dyrare hållet, men det finns goda alternativ i olika prisklasser.


God skumpa och gott vitt vin

Jag fick armbandet i present...

Ångad torsk med räkor och pepparrot

Ryggbiff med tillbehör


Lyxkryssaren...


God dessert, om än lite dimmig (det var säkert skumpan som gjorde det)


lördag 16 juli 2011

Lycka är...

...att äta sina egna körsbärstomater från odlingen på balkongen.

fredag 15 juli 2011

I matlådan - Mich's Gulasch

Fick en smarrig gulaschgryta i matlådan, till det fick jag en glutenfri grovfralla som Mich köpt på FriendsofAdam.  Mich kommer från en liten by i östra Österrike, ett stenkast från Ungern. Så det här är kanske väldigt nära en riktigt ungersk gulasch?! Man vet aldrig, det finns säkert miljoner olika varianter, men jag gillar detta .Hemligheten med en god gulasch tycker vi är löken, kryddningen och brödet så att man får upp såsen från tallriken. Mich har inga riktiga måttangivelser utan kör allt på en höft, men det viktigaste är mycket lök; lika mycket som köttet eller helst mer än köttvikten. Jag brukar även ha i en gnutta kummin, när jag får stå vid gulaschgrytan...

Mich's Gulasch (ca 4 port)

800g nötgrytbitar
800g finhackad gul lök
Paprikapulver
Tomatpure
Lagerblad
Sambal oelek
Salt och peppar
2 msk Tafel essig (ättika)

Bryn köttet och löken, blanda ihop. Tillsätt ev lite vatten om det känns torrt, det blir mycket vätska av löken och köttet. Tillsätt tomatpure och de olika kryddorna. Låt lagerbladet koka med en del av tiden och ta sen bort den (om man inte älskar stark lagerbladsmak) Låt gulaschen puttra i minst 2 timmar, ju längre desto bättre! Smaka av med ättikan på slutet. Servera med ett gott bröd eller kanske på svenskt vis med potatis?!

Blir inte så himla bra bilder på en gryta...