torsdag 30 juni 2011

Glutenfri pecan crumb cake - Månadens sötsak

Väldigt ofta ute i sista sekunden, den här gången väldigt spontant och i sista stund. Kom ju på att jag inte gjort något för månadens sötsak som i juni har temat Utländskt. Har lurat ett tag på crumb cake och det får bli mitt bidrag denna månad. Gjorde en egen variant på receptet och hade i hackade pecannötter i smulorna. Nu blev den ju inte riktigt som jag hade tänkt mig. Smulorna sjönk igenom och med tanke på att det är 6 tsk bakpulver i så borde den ha blivit lite högre?? Skulle kanske haft i lite mer mjöl, ursprunsreceptet är på 7 1/2 dl. Men när jag tar exakt lika mycket eller en dl mindre än vanligt mjöl, så blir det ofta väldigt torrt. Så den här gången drog jag ner en halv dl till. Men som vanligt så smakade det mycket gott nu när den är lite ljummen. Hoppas att den håller i sig tills i morgon, tänkte ta med några bitar till jobbet...
Summasumarum, det här måste jag alltså göra någon mer gång för att se om jag kan få till det bättre.

Glutenfri pecan crumb cake

6 dl Lailas gula mix
4 dl socker
250 g smält smör
6tsk bakpulver
3ägg
3 dl creme fraiche
1 näve pecannötter

1,5 msk florsocker
1,5 msk vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och gör en smuldeg.
Ta bort 3 dl av smulorna och blanda ner ägg och creme fraiche i resten. Grovhacka nötterna och blanda dem med smulorna.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna (30x40cm). Bred ut smeten och strö över smulorna.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Kolla så att den inte blir för torr.
Blanda vanliljsocker med florsocker och sikta det över kakan medans den är ljummen. Låt den svalna och skär i bitar.



Platt som en pannkaka och inte crumb-ig

tisdag 28 juni 2011

Intolerant.se

Måste bara tipsa om en bra sida som en Fredrik S precis har startat upp: Intolerant.se. Det är en kartsida, där alla får lägga in sina tips om restauranger, cafeer och bagerier. Bara att söka upp den stad man ska besöka och vips så hittar man intoleranttips för staden. Så gå in där allihop och lägg till era tips! Det här är ju superbra att ha i semestertider och alla andra tider också såklart :-)
Och hejja Fredrik som startade upp det hela!!





torsdag 16 juni 2011

En sväng förbi Blueberry. PUB-huset

Fick ett glutentips av Kjersti, hon tyckte absolut att man skulle ta en sväng förbi Blueberry. de har precis öppnat i PUB-huset och där serverar det en massa nyttigheter och många av deras produkter är även glutenfria!!! Många av produkterna verkar även vara veganska, alltså utan mjölk och ägg. Nu hann jag inte kolla in allt de hade, men jag kommer gå tillbaka och spana vid annat tillfälle. Personalen var fantastiskt trevlig och serviceminded! Provade en läskigt grön smoothie som hette Eat your greens, den innehöll: spirulina, mango, ananas, pressade äpplen, vetegräs, färsk spenat, apelsin & citron. Helt ok faktiskt, men jag är lite skeptiskt till om vetegräs verkligen är glutenfritt?? Det står iallafall överallt där jag läst att det är det. Jag ska notera om det är några konstigheter med mig efter den här och så får jag kanske prova igen nån annan gång och se om det händer likadant. Än så länge verkar det lugnt iallafall.
Tog någon slags chokladkaka till, nja inte riktigt min smak. Men det var inte oätligt, jag fick i mig hela, är ju inte helt omöjlig med kakor som smakar choklad. Nästa gång ska jag testa deras bovetemuffins, de såg supersmarriga ut.
Nu för jag tipset vidare; vill ni prova något nyttigt och gott så gå till Blueberry.!


Avokadotips

Här kommer ett litet avokadotips. Om man bara vill använda en halv avokado och vill spara den andra halvan till nästa dag. Då ska man låta kärnan sitta kvar och sen plasta in den ordentligt och så in i kylskåpet. Av någon underlig så blir den inte lika brun när kärnan sitter kvar.
Nu är det ju inte sååå ofta som jag sparar en halv avokado, har svårt att låta bli att äta upp när jag väl har börjat :-)


onsdag 15 juni 2011

Test - Findus glutenfria frasbakade filéer

Hittade ju äntligen det här fiskpinnarna när vi var iväg till Kungens kurva och Kvantum för ett tag sedan. Det blev lite trista i färgen när jag stekte dem. Vet inte om det var något fel jag gjorde för det blev likadant båda gångerna. Stekte iof i smör båda gångerna och jag tror att man kanske ska steka dem i mycket olja med lite smör i istället. (och första gången blev jag distraherad och lyckades bränna smöret, hmm...) För mig behöver de inte var sådär falskorangea som på förpackningen, för de var de verkligen inte inuti. Men det är alltid trevligt om det blir lite fin färg på det hela. De blir ganska bleka, men kanske att det blir bättre om man steker dem i het olja. De är helt ok i smaken, blir ganska frasiga. Tycker ändå att det är godast om man panerar själv. Men ett helt ok snabbalternativ att ha i frysen och ta till när tid och inspiration tryter.
Till mina frasiga fiskar åt jag en äpple och currykeso.





Med äpple och currykeso


måndag 13 juni 2011

Glutenfri Blåhammarens fislimpa

Det här receptet fick jag en sommar för en sådär 15 år sedan när jag sommarjobbade ute i skärgården. Hade världens bästa sommarjobb två somrar i rad på ett pensionat på ön Skälvik. Vi var fyra tjejer som styrde om i köket, vår husmor Monika hade med sig receptet från sitt vinterjobb uppe på fjällstationen Blåhammaren. Brödet var jättepopulärt bland våra gäster och är superenkelt att baka. Jag har länge tänkt att jag ska baka det glutenfritt, men det har liksom aldrig blivit av. Nu har jag bytt ut en del av den "vanliga mjölmängden"(gula mixen) och tagit hirsflingor och havregryn, så det är inte en riktig blåhammarenfis, men det är min variant. Blev nöjd med resultatet, det kändes verkligen som sommaren -94, när vi satt där i köket och åt varma nybakta brödskivor med smör och ost på. Ljuvligt gott!
Någon som har något annat bra liknande brödrecept? Jag älskar ju sådana här recept när man bara behöver röra ihop alla ingredienser och sen tjoff in i ugnen. Och så är det inte lika läskigt med bikarbonat som med jäst ;-)


Therese's glutenfria fislimpa

8 dl Lailas gula mix
5dl Lailas gröna mix
3dl krossat bovete
2dl Hirsflingor
1dl Havregryn
3 tsk bikarbonat
1dl russin
1,5dl linfrön
1liter filmjölk
2,5dl lingonsylt (kan bytas ut mot fil el mjölk)
1 dl mörk sirap

Vispa ihop filmjölk, lingonsylt och sirap. Blanda alla torra ingredienserna. Blanda sedan ihop alltsammans till en jämn smet. Smöra tre stycken limpformar (1,5-2l) Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter. Tag gärna ur limporna ur formen de sista 15 min.



Bara att röra ihop!


Tre bröd blir det...


Lunchlådan - Dijongräddkokt kyckling

Dagens lunchlåda blir kyckling och pasta. Gjorde en jätteportion igår så att jag skulle ha smarrig matlåda tills idag. Väldigt snabbt och enkelt. Skivat kycklingbröst som får brynas på innan jag häller över en massa grädde. Låt puttra ett tag, tillsätt några teskedar dijonsenap efter smak och tycke. Lägg i sockerärtor precis innan servering. Och glöm för all del inte att koka pastan :-)

söndag 12 juni 2011

Budapestsyndig helg

Har varit själv hemma hela helgen vilket är högst ovanligt. Trollet är hos sin pappa och Mich har åkt en sväng till Österrike för att hälsa på sin familj. När man är själv hemma finns det inga som helst nyttighetslagar att följa, man får helt enkelt äta precis allt och vad man vill.
Av en händelse så råkade det bli en helg i Budapestrullens tecken. Köpte mig ett tvåpack på ica i fredags och så när vi var på söder igår så blev det en till fikat också. Enkel mattematik, hmm...
Supersmarrigt är det iallafall. Om ni är sugna på att göra er egen budapestrulle så ska ni kika in hos Pernilla och hennes glutenfria blogg Bamses honung. Där finns recept och stegförstegbilder, verkar vara superenkelt att göra. Ska försöka mig på en egen variant när helgens budapest-koma har gett sig ;-)

Formbröd till frukost och middag

Bröd är ju något som vi äter till alla måltider och alla vill ju äta ett gott bröd. I fredags var jag i Kungens kurva och handlade på Kvantum. Köpte med mig ett "vitt formbröd" - FriendsofAdam. Dels för att få lite rostbröd till frukost i helgen och så var jag sååå sugen på att göra en getosttoast.
Brödet har verkligen bra smak och håller sig mjukt länge. Jag har haft paketet framme i köket (annars har jag som regel att alltid ha mitt gf bröd i kylen) och det är fortfarande mjukt. Det som är lite minus som jag märkte idag var att den liksom klibbar ihop lite och det är svårt att få ut en hel brödskiva. När jag skivade den i fredags fick jag jämna och fina skivor. Kanske för att det har legat framme? Men smaken är iallafall densamma och det är supergott att rosta.
För lite fredagsmys stekte jag brödet i smör och sen la jag på en rejäl skiva getost, skjuts in i ugnen 250 grader i 8-10 min. Ringla över lite honung och strö över pinjenötter.




Fina fredagsskivor till toasten...


Söndag, alla skivor håller inte ihop riktigt, svårt att pilla ut den ena skivan från rosten ;-)


Getosttoast, mums!


lördag 11 juni 2011

Härligt söderhäng på OT

Det har blivit en härligt varm dag på stan idag. Åkte in till söder med mina föräldrar, vi gick i lite affärer i Ringens centrum och fikade där. Sedan promenerade vi Götgatan ner mot Slussen med sikte mot OT för att äta och svalka oss lite. Vi fick plats på deras uteservering och där var det härligt svalt. Nu är kanske OT inte direkt ett val som glutenintoleranta tänker sig först, det är ett riktigt "ölhak" maltstinnt så det skriker om det alltså. De har ungefär 150 olika sorters öl från mindre bryggerier runtom i världen. Men men, det är väl värt ett besök även för en glutenintolernat. Det finns god cider, ok vin, supergod mat och väldigt trevlig personal som har glutenkoll.
Det fanns flera olika alternativ för mig att välja på. Det blev till slut hamburgare (utan bröd), krispiga pommes, sallad och coleslaw. Mumsfilibaba!
På vägen tillbaka mot T-banan slank jag in på butiken Fröken söt, dit ska du gå om du vill hitta unika och färgglada kläder! Nu var det så himla mycket folk, så jag orkade inte prova något. Det får bli en annan dag helt enkelt.

måndag 6 juni 2011

Glutenfri hallonblondie

Det var ett tag sedan jag gjorde något från Leilas bok och jag känner att jag sviker mitt eget projekt lite. Men ååå det är ju så många jäsdeg-recept och det har jag inte riktigt orkat med. Men jag måste nog ta och skärpa mig snart. Det ska väl inte vara så himla svårt att baka med jäst???
Nu blev det lite gott fika istället, var sugen på brownie men fastnade för blondie istället.

Ha en skön nationaldag allihopa!


Glutenfri hallonblondie (1plåt, ca 24-30 bitar)

450g mjuk smör
2 dl socker
3 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
6 ägg
7dl lailas gula mjölmix
1 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g vit choklad
frysta hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör med alla olika sockersorter tills det blir krämigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och vänd sen ner det i ägg/smörsmeten. Hacka den vita chokladen och vänd ner den. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsplåt-med-den-högre-kanten. Fyll med smet och bred ut den lite. Tryck ner de frusna hallonen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.



söndag 5 juni 2011

Såpbubblor

Nu när värmen är här så är såpbubblor populärt. Det kan gå åt ganska mycket, en del blir bubblor och en del hamnar på marken. Det är superenkelt att göra själv, har använt ett recept med glycerol och det går naturligtvis att utsesluta det!
Inbillar mig att det vanliga gröna Yes är bäst för bubblor, men vi hade bara den "vita" hemma... Vi testade även att göra egna större formar av ståltråd, men det gick inte så bra. Då ska man nog använda lite mindre vatten, nästa gång kanske...

Såpbubblor

1/2 dl Yes diskmedel
1/2 dl Glycerol
3 dl vatten
1tsk florsocker

Blanda försiktigt ihop alla ingredienser och försöka att unvika att det bubblar för mycket.


fredag 3 juni 2011

Grillbehör

Jag och Mich firade med lite extra fin entrecote på grillen häromkvällen. Vi har nämligen hittat vår drömlya och har varit och skrivit på alla papper! Så i oktober blir det flytt från ett berg till ett annat...
Det är lite trist när man bor i lägenhet och bara får använda elgrill, men man får kompensera med smarriga grilltillbehör istället = Grillbehör.
Tzatziki är ju en sånt tillbehör som håller i sig från år till år. Man kanske låter bli att göra det under en lång period, men det kommer alltid tillbaka. Man kan ju också variera och byta ut gurkan mot tex tomater, det är supergott. Eller göra en Håkan-special med bara en massa lök...
Det som är bra med de här tillbehören är att man egentligen inte behöver något exakt recept utan bara kan blanda ihop dem på en höft...
Vi gjorde iallafall ugnsbakade potatishalvor, tzatziki och tomatsallad. Tog ingen bild på köttet, för helt ärligt så blir elgrillning inte så snyggt, hihi... Men det var vansinnigt mört och gott!

Tzatziki

4dl avrunnen yoghurt
1 halv riven gurka
salt
2-3 vitlöksklyftor
1 halv hackad rödlök
grovmalen svartpeppar
olivolja

Det viktigaste med tzatziki tycker jag är att yoghurten är väl avrunnen och att man saltar den rivna gurkan och låter den vätska av sig och kramar ur vätskan innan den blandas med yoghurten.

Tomatitziki - Byt ut gurkan mot 3 tomater, ta bort kärnorna så blir det mindre blaskigt.
Lökitziki el Håkanspecial - byt ut gurkan mot så mycket gul lök som du mäktar med ;-)


Tomatsallad

En ask små tomater
pinjenötter
balsamvinäger
avokadoolja
färsk basilika
flingsalt & vitpeppar

Dela tomaterna, rosta pinjenötterna. Blanda allt i en skål, smaka av och riv över basilikan på slutet.



torsdag 2 juni 2011

Cafe Bruno - Götgatan

Jag och Mich har varit in till stan en snabbsväng, vi ville börja spana in soffor. Så vi hamnade på Mio och har hittat en som verkar lovande iallafall, men vi ska kolla vidare det kan ju finnas något bättre någon annanstans, man vet aldrig...
Vi fortsatte vårt äventyr till söder och gick till Cafe Bruno på Götgatan. Läste häromveckan att de börjat ta in FriendsOfAdam-bröd där. Perfekt då det händer att vi är på söder och är kaffesugna eller hungriga. De hade tagit in kakor, muffins och bröd. Så det finns tillfälle för något smarrigt till kaffet och även att man kan få bröd till sin sallad eller om man hellre vill ha en smörgås med något pålägg.

Jag tog en cappuccino och en kardemummamuffins och så pallrade vi oss upp på deras innergård-terrass och stekte lite i solen. Vi avslutade med att gå på Seveneleven och köpte oss varsin yoghurtmjukglass.


Spisbröd till frukost

Helt underbart härligt att vara ledig såhär mitt i veckan. Låg länge i sängen och tänkte nästan att jag skulle ge mig ut på en springtur för att Mich skulle iväg på sin runda. Men bestämde mig för att helt enkelt slöa. Jag gillar inte att springa, så idag kändes inte som en dag som jag skulle börja göra det. Men tanken fanns där iallafall, så kanske, kanske kommer jag ut snart och kan börja jobba på min urusla kondition?!
Det blev alltså frukost och lite bloggning istället.

Jag har testat Semper Spisbröd. Undrar varför de döpt det till spisbröd, tycker inte att det är så stor skillnad på deras "vanliga" knäcke? Tycker att det smakar likadant. Nåt som också håller i sig är att det är sprött och att ingen av bitarna är helt hela i förpackningen. Men mitt paket var iallafall i stora bitar och inte helt söndesmulat. Sen så är spisbröd för mig; tunnare och mer gräddat. Ett plus i kanten får Semper för att de faktiskt gör en del naturligt glutenfria produkter, även om jag skulle vilja se det ännu mer i vanligt bröd och inte bara i knäcke och nån kaka...

Men på det hela så är det helt ok bröd. Supersmarrigt med keso, tomat och basilika!