torsdag 31 mars 2011

Trollets vita chokladkladdkaka med jordgubbar

Häromdagen i affären skulle Trollet absolut ha jordgubbar och göra en jordgubbskaka. Idag kom vi på att vi inte hade bakat och behövde göra det innan alla gubbarna blev dåliga. Hon älskar kladdkaka men hon ville ha en ljus kaka och såklart med gubbarna i. Tur att jag hade en liten bit vit choklad kvar i kylen!
När jag ställt in kakan i ugnen kom jag på att vi glömde att ha i socker i smeten, enl receptet skulle det vara 2dl. Men det är väl ingen som dött av för lite socker ;) Har tagit ursprungsreceptet från Lailas recepthäfte, men tagit bort och lagt till lite... Möjligen att jag hade den innen nån minut för länge, så att den inte blir superkladdig. Vi får se helt enkelt. Nu är kaffe på kokning och det är dags att provsmaka.
Det blev en riktig bakdag idag, med scones till frukost och kaka till kvällsfikat!

Trollets glutenfria vita chokladkladdkaka

150g smör
60g vit choklad
2tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
1krm salt
2dl Lailas gula mjölmix
3/4dl pofiber
3 ägg
Jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en form. Smält smöret och blanda ner den vita chokladen och rör om så att chokladen smälter ordentligt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i smör/chokladsmeten. Rör i äggen. Dela jordgubbarna och rör ner dem i smeten. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pudra florsocker på innan servering och servera kakan lite ljummen.

Fin form blev det iallafall :)


Blanda allt i smörsmältningskastrullen, så spar du lite disk ;)


Glutenfria scones - vabscones

Idag är jag hemma med trollet som är förkyld och lite hängig, ingen feber än så länge. Men de sa på dagis att hon sett lite hängig ut och så "fick" hon näsblod igår på dagis. Lika bra att vila upp sig lite tills helgen :) Det var dåligt med bröd hemma, så vi gjorde scones till frukost. De blev supergoda måste jag säga! Har tagit receptet från Lailas recepthäfte, men tog av hennes grova mjöl istället. Fick lov att ta lite mer filmjölk, för degen blev smulig med bara 2dl. Vi gjorde degen i matberedaren, så smidigt! Fattar inte varför jag inte köpt någon matberedare tidigare??
Vi åt dem med bara smör och ost, hade velat ha aprikosmarmelad men den städade jag ur kylen i förra veckan med bästföredatum 2010-06, hmmm... Till det så kokade jag mig en kopp te på Skellefteblandning och trollet fick varm choklad. En riktig mysfrukost!
De bitar som blir över brukar jag spara och köra i brödrosten.

Scones (4 st)

3 dl Lailas gröna mjölmix
1dl pofiber
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
2-3 dl filmjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna, vi lade ner allt i matberedaren och mixade några sekunder. Tillsätt smör och filmölken och mixa till en kletig smet. Klicka ut fyra högar på en plåt, ta lite mjöl på händerna och forma och platta till dem. Skär skåror så att varje bit får 2 eller 4 bitar och nagga dem med en gaffel.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.




Te i favoritkoppen och smarrigt med ost på sconesen


lördag 26 mars 2011

Brödtest - Ertha

Idag till frukost har jag rostat "Ertha" som är ett grovt surdegsformbröd. Åt det orostat igår med bara smör och ost *mums* mjukt och gott!
Sådana här färdigskivade glutenfria formbröd tycker jag väldigt ofta är torra, från frysdisken och blir inte särskilt roliga när de tinas. Det här är ett "färskt" bröd och jag tror att det kommer hålla sig mjukt och gott ett par dagar till i kylen. Måste väl vara surdegen som gör sitt?!

Jag gillar Schär, då de allra flesta av deras produkter bakas naturligt glutenfritt och många är även mjölkfria. Och så är det ett "ickesvenskt" märke som jag även hittar i matvaruhyllorna när vi är i Österrike. Tryggt helt enkelt.

Alltså; Therese rekommenderar Ertha :)

fredag 25 mars 2011

Kaffe, Tiramisu, Let's dance & tack för hjälpen...

Äntligen fredag! Kaffe är kokat och tiramisun är portionerad. Snart blir det mums och titta på Let's dance finalen.
Fick ju bra hjälpkraft att spränga 10000-vallen, tack för alla besök! Har märkt på sista tiden att det ökar med dagsbesöken, väldigt skoj! Kan också skriv att mitt mest välbesökta inlägg är mitt första bidrag till Månadens Sötsak Glutenfria Rocky Road Brownies. Klicka på läänken om ni missat detta supersmarriga Brownie-recept!!

Helgen bjuder på en massa bus, Trollet kommer imorgon och vi går eventuellt på bio och ser på Trassel. På söndag ska vi försöka titta på ett radhus.

Hoppas att ni får en trevlig helg!



torsdag 24 mars 2011

"Dra mig upp" mot 10 000 besökare

Nu är det nära att trilla över på räknaren, straxt 10 000 besökare på bloggen!! Wow wow wow!! För att hjälpa till att spräcka gränsen ikväll så blir det Tiramisu, som betyder ungefär "dra mig upp" och det passade ju in en kväll som denna.
Imorgon får vi smaska i oss härligheten, den ska stå och gotta till sig i kylen. Men jag bjuder på recept och bilder redan idag. 
Har googlat för att försöka hitta ett recept på själva kexen, men har inte hittat något. Någon som har ett recept? Ska nog kolla mina skolpapper i källaren, har för mig att vi bakade dem vid några tillfällen... Om man inte får tag på glutenfria kex så kan man skära sockerkaka i strimlor.
Det här är även en barnvänlig variant utan alkohol.

Glutenfri Tiramisu

2 äggulor
2msk florsocker
250g mascarpone
2 äggvitor
GF Savoiardikex
Espresso

Vispa äggulorna pösigt med florsockret och blanda i mascarponen och rör ihop det till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner vitorna i äggsmeten.
Doppa kexen i kaffet och lägg ett lager i en stor form eller i portionsformar, bred över utav mascarponesmeten och lägg sen på ett till lager kex och avsltua med mer kräm. Låt den stå i kylen över natten.
Sikta kakao över innan servering.



tisdag 22 mars 2011

Kaktest - Piruett

Kakmonster som jag är så måste jag ju göra lite produkttester här på bloggen och testa igenom lite av det kakutbud som finns ute i affärerna. Det går ju nästan inte att komma ifrån att hemgjorda är bäst, men det kan ju finnas ett och annat guldkorn därute som jag inte får missa!
Jag tänkte prova olika produkter, inte bara kakor alltså. Skulle vara skoj att göra en glutentestpanel för en del produkter, smaken är ju så olika från person till person! Om någon är intresserad, hör av er så kanske vi kan köra något testrace!!

Först ut i mitt kaktest blir Sempers nya "Piruett" en glutenfri variant på den klassiska Singoalla. Singoalla lanserades 1964 av Göteborgskex och nu (först) 47 år senare kommer det ett glutenfritt alternativ. Om det inte redan finns någon annan sort, jag har inte hittat någon än iallafall. Hojta till om ni har upptäckt några andra sorter i någon glutenfri hylla någonstans därute! Singoalla hör annars till en av mina gamla favoriter, är aldrig fel på kakfatet! Så därför blev jag extra glad när jag hittade Piruett!

Hur var Piruett då?? Jag tycker att den var helt ok! Jag är ju inte direkt en optimist när det gäller semperkakor, men den här var faktiskt inte torr som jag hade förväntat mig, haha... Den klarade mitt ultimata singoallatest: Dela på toppen och botten och så ska hallongeggan vara lite seg, klibbig och försöka att hålla ihop kakan. Klart godkänt. Dock så var det någon bieffekt efteråt, kändes som att jag fortfarande hade kvar några smulor i munnen som att de fastnat uppe i gommen. Men det kan kanske också bero på att jag tröck i mig halva paketet. (vilket bara var fyra stycken...) När jag äter upp resten ska jag nog göra barnvarianten och bara äta upp det geggiga och ge bort kakorna till någon vuxen.

Klart godkänt





Jepp, den klarade det här testet :)


lördag 19 mars 2011

Glutenfri Crunchig Fruktmüsli

Den här månaden har verkligen gått fort! Är så skönt att det äntligen är mars och att våren är på väg även om det kommer att komma ett och annat bakslag och kanske något snökaos. Men det är ljust och solen skiner idag!
Jag har startat morgonen med müslibak. Har spanat in receptet ett tag i boken "LCHF på mitt sätt", men ville göra en fruktigare müsli. Det godaste med müsli är ju frukbitarna som ofta är alldeles för få, russin brukar det finnas i överflöd, men det är ju de andra frukterna som är godast. Därför fick det bli våra favoritfrukter; annans och papaya. Den här müslin görs i två steg med blötläggning av en del av ingredienserna på kvällen och sen ihopblandning och rostning dagen efter. Jag är verkligen nöjd med resultatet! Crunchig, söt och god!

Det här är mitt bidrag till Månadens sötsak hos Tea på bloggen Söta saker, mars månads tema är Frukt.

Crunchig fruktmüsli

3dl helt bovete
2dl solrosfrön
2dl kokosflingor
3msk agavesirap
2tsk vaniljsocker
1tsk malen kardemumma
1dl torkad annans
1dl torkad papaya

På kvällen:
Skölj bovetet i varmt vatten flera gånger. Blötlägg bovete och solrosfrön över natten.
Morgonen efter:
Sätt ugnen  på 200 grader. Häll av blötläggningsvattnet och skölj ordentligt. Lägg hälften av fröblandningen i en matberedare och kör hastigt i några sekunder så den bara mixas lite. Blanda detta med resten av bovetet och solrosfröna. Tillsätt kokos, agavesirap, vaniljsocker, kardemumma och frukt.
Bred ut blandningen på en plåt och rosta i 20-30 minuter. Blanda om då och då. Låt müslin stå kvar i eftervärmen för att få den riktigt torr.


torsdag 17 mars 2011

Trollets Chokladplättkakor

Det var dags för föräldrafika på dagis igen och Trollet hittade ett recept på Chocolate-chip cookies i vår nya kakbok "Massor av kakor" av Jacquline Bellafonte. Vet ju redan innan att det inte kan bli som på bilderna när det bakas med glutenfritt mjöl, men varje gång hoppas jag ändå lite att jag ska få till en bra mjölblandning och få superduperfina kakor. Min första gräddning blev en enda stor kaka över hela plåten, de flöt verkligen ut och så hade jag tagit mycket deg. Resten gräddade jag några i taget, då gick det bättre. Det blev väldigt platta, men sega och goda. Lite som plättar eller pannkakor, därav döptes de till Chokladplättkakor av Trollet. Allihop gick åt på dagis och receptet efterfrågades. Imorgon får bästtjejerna på jobbet smaka utav mina ihopgräddade kakor.

Trollets Chokladplättkakor

140g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
1/2tsk vaniljsocker
2 1/2 dl lailas gula
1 dl havremjöl
1tsk bakpulver
150g hackad vit choklad
150g hackad mörk choklad

Rör ihop smör och socker tillsätt vaniljsocker och ägg. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke, tillsätt det i smörblandningen. Rör ner hackad chokla. Låt stå i kylen en stund eller plasta in i rullar och lägg i frysen.
Lägg ut klickar/skivor på en bakplåtsklädd plåt, ha stort avstånd emellan för de flyter ut! Grädda i 175 grader i 12-15 minuter.


Fina klickar med bra mellanrum


Fina, sega och platta


För litet mellanrum, då blir det såhär ;)

söndag 13 mars 2011

God jul - Brunch på Långbro Värdshus

Nu är det ju inte juletidern, men igår bjöd vi min faster på hennes julklapp; Brunch på Långbro Värdshus. Precis i utkanten av Långbro park så ligger den här Fruängenpärlan som stjärnkocken Fredrik Eriksson driver. Blev superväl omhändertagna allihopa och extra plus för mig som glutenintolerant. Jag fick eget bröd, två mumsiga snittar och en liten guidad visning över det som jag kunde och inte kunde äta på buffen. Det fanns så mycket gott; sillar, lax, grekisk potatissallad, kallskuret, ekologiska pannkakor, kycklinglår, omelette, revbenspjäll mm. Efterrättsbordet med gudomligt god panacotta, mintchokladmousse, fruktsallad, morotskaka, choklad och kolakakor. Även om jag inte kunde äta allt så fanns det mycket som jag kunde äta. Det var en del barn där också och de fick en burk med pennor till bordet och så fick de välja målarbilder ur en pärm. Personalen var supertrevlig och vi kan varmt rekommendera Långbro Värdshus!


Mina goda snittar och så bubbel till


Här kan man även se mitt gf bröd, tre sorter!! Inte tokigt va?!


måndag 7 mars 2011

Ge mig mera köttbullar, köttbullar...

Mmm, det finns väl inte något som slår hemmagjorda köttbullar?! Jag är en av dom som gillar att stå och rulla massvis med köttbullar. Det här är mitt favoritrecept som jag gjort i flera år nu. Om man vill skoja till det lite kan man krydda med Garam Masala och vips så får du köttbullar med Indisk touche. När min pappa fyllde 50 för några år sedan så stod jag och min syster och rullade flera kilo med indiska miniköttbullar till buffen. Tror att det var i teskedsstorlek och det tog sin tid, det blev väldigt populära på festen iallafall :) Till vardags så gör jag modellen större, annars tar det sån tid när man är vrålhungrig. Jag använder mig av ett matskedsmått när jag rullar bullarna, har en sån fiffig som är rund i botten och det blir jättefina bullar. När trollet inte är hemma så brukar jag krydda färsen med timjan eller persilja, ja vad man än gillar för kryddning i sina köttbullar. Men jag kan varmt rekommendera Garam masala!

Glutenfria köttbullar
400 g köttfärs
1 1/2 dl mjölk (eller vatten)
3/4dl boveteflingor eller ren havre
1msk potatismjöl
1 ägg
salt & peppar
Ev 1msk finhackad fräst lök
Smör till stekning

Låt boveteflingor och potatismjölet svälla en stund i mjölken. Vispa ner ägget och kryddor, tillsätt köttfärsen och blanda ihop allt. Forma köttbullarna med tex ett matskedsmått och ha lite kallt vatten till hands för att doppa måttet i emellan bullrullningarna. Stek i mycket smör :)


torsdag 3 mars 2011

Trollets glutenfria nallekakor på pinne

För ett tag sedan köpte jag en kakbok - "Massor av kakor" av Jacqueline Bellefontaine. Trollet är inne i nån slags kakperiod och vill baka småkakor, så jag tyckte att det kunde vara lite roligt med en ny kakbok. Vårt första projekt fick bli "Nallekakor på pinne". De gånger vi har gjort småkakor har det varit lite knepigt med det glutenfria mjölet och jag tycker att kakorna ibland flyter ut och nästan kokar när de är i ugnen. Idag provade vi med Carlshamns havremjöl för att se om det kanske gör degen stabilare. Jag tycker att det gick hyffsat bra, kanske att vi skulle testa att blanda "vanligt" gf mjöl och havremjöl nästa gång. När det gräddades så blev en aning för mörka och inte så stor skillnad på den ljusa och mörka degen. Kakorna blev ju inte lika fina som i boken, men det ser ut som nallar och de kokade inte i ugnen! Bara att de faktiskt sitter kvar på glasspinnen är ju hur skoj som helst :)

Nallekakor (ca 25 st)

Ljus deg
3dl havremjöl
1tsk vaniljsocker
1/4tsk bikarbonat
50g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
2msk ljus sirap
1 uppvispat ägg

Mörk deg
3dl havremjöl
1/2tsk kanel
1/4tsk bikarbonat
50g smör
1 1/2dl mörk muscavadosocker
2msk mörk sirap
1 uppvispat ägg

Glasspinnar i trä
Ev mörk och vit choklad t ögonen

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram två bunkar,en till den ljusa och en till den mörka. Blanda mjöl krydda och bikarbonat i en skål tillsätt smöret i bitar samt socker. Värm sirapen och tillsätt den tillsammans med ägget. Knåda degen smidig.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut rundlar, 6 cm i diameter, från den ljusa och den mörka degen. Lägg på bakplåt och stick ev in en glasspinne under varje kaka.
Kavla ut resten av degen och ta ut mindre rundlar, 2,5cm i diameter, två för varje kaka. En rundel till näsan och en halv till vart öra på björnarna. Ljus näsa och öron till mörkt ansikte och vice versa. Markera näsa med kniv. Grädda 8-10 minuter. Medan kakorna är varma lägg på små chokladbitar som ögon.




Färdig nallekaka, men utan ögon ;)

Den nya boken